sobota, 5 stycznia 2019

Najlepsza - Szarlotka Tarta w Kratkę :)




Nie wiem skąd się bierze ten wyjątkowy smak... Kilka składników, proste wykonanie, a smak cudowny. Podczas pieczenia zachodzi jakaś magia :D


Kruchy spód z dodatkiem cukru trzcinowego to świetny pomysł, bo oprócz słodyczy dodaje też karmelowego aromatu idealnie pasującego do mięciutkiego nadzienia z jabłek!


Ta szarlotka szybko zniknie ze stołu! Swój ideał zawdzięcza nieperfekcyjności, zwłaszcza kratki, która przed pieczeniem wyglądała naprawdę przeciętnie! Ale po upieczeniu stwierdziłam, że dodała całemu wypiekowu duuużo uroku :)



Szarlotka z kratką
forma 20x30 cm

- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki owsianej
- 180 g masła
- 70 g twarogu półtłutego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka pr.do pieczenia
- 100 g cukru trzcinowego
- szczypta soli

+ 1,5 kg jabłek
+ białko 
+ sok z cytryny
+ 2 łyżki cukru trzcinowego

Twaróg przecisnąć przez praskę. Masło drobno pokroić/posiekać.
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem trzcinowym.
Dodać masło, żółtka oraz masło. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. 
Zawinąć w folię i schłodzić przez  1 godzinę.

Jabłka pokroić w drobne plasterki albo zetrzeć na tarce na plasterki. Dodać trochę soku z cytryny

Formę 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. 
Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno formy. Można też od razu wylepić spód. 
Posypać delikatnie kaszą manną, budyniem albo mąką ziemniaczaną.
Wyłożyć jabłka. 
Białko zmiksować na sztywno. Posmarować delikatnie jabłka. 

Pozostałą część rozwałkować. Polecam zrobić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, bo ciasto może trochę się kleić.. Wyciąć paski i wyłożyć na wierzch. Paski ciasta posmarować mlekiem i posypać cukrem trzcinowym. 

Szarlotkę pieczemy w 170 stopniach przez ok. 55 minut. 
Powinna być super złocista :)













2 komentarze:

  1. Super szarlotka. Takie kruche uwielbiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyglada pysznie, patrząc na składniki, z których jest wykonane... mam na myśli mąki, to cos dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń