wtorek, 10 lipca 2018

Wegański torcik "Migdałowo-cytrynowa Panna"






Mój komputer to naprawdę wielki przepiśnik. W zakładkach większość to różnego rodzaju receptury, przepisy, pomysły, blogi. Rzadko też zdarza mi się zrobić ciasto według jednego przepis- bardzo często łączę, zmieniam, dodaję coś co wpadło mi w oko.... i pach mam swój przepis :P 

Uwielbiam robić ciasta wielosmakowe, takie typowe przekładańce - zabierają co prawda trochę więcej czasu, ale czas pieczenia można wykorzystać na przykład na zrobienie kremu ;)

Tym razem powstało coś wyjątkowego nie tylko w smaku, ale też z małą niespodzianką w środku :D

Ten wegański to pełen wypas. Migdałowe ciasto bez glutenu, bardzo wilgotne, przypominające trochę blondie, a trochę sernik. Ciasto jest niskowęglowodanowe, bo opiera się na mące migdałowej.

A do tego jest mocno cytrynowe- po prostu migdałowe ciasto cytrynowe :D
Można zrobić wersję wegańską na bazie aquafaby, ale jest też opcja z jajkiem. 

Krem to przepyszna mleczna pianka- polecam użyć odżywki białkowej waniliowej, śmietankowej, czy ciasteczkowej. Ale dodatek mąki kokosowej i aromatu śmietankowego też się super sprawdzi.

Nie obyłoby się bez ukochanych truskawek, do których idealnym dodatkim jest dająca szczęście czekolada, a ciasto, które nie ma w sobie elementu chrupiącego jest wypiekiem niepełnym, więc laskowe lekko skarmelizowane to tak zwana wisienka na torcie :D



Migdałowe ciasto cytrynowe:
- 100 ml mleka migdałowego
- 50 g jogurtu kokosowego/sojowego
- 30 g oleju kokosowego
- sok z 1/2 cytryny + skórka z połówki
- 30 g mąki owsianej
- 90 g mąki migdałowej
- 50 ml wody z cieciorki + 30 g banana albo 1 jajko*
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g erytrolu
- szczypta soli

Mleko migdałowe zagotować. Wlać sok z cytryny i odstawić.
Skórkę z cytryny zalać wrzątkiem i gotować przez 3 minuty. Odcedzić.
Olej kokosowy rozpuścić. 

Mąkę migdałowę wymieszać z owsianą. Wrzucić do blendera. Dodać pokrojoną skórkę cytrynową i zmiksować- wtedy mąki przejdą aromatem cytryny. 

Przestudzone mleko wymieszać z jogurtem, olejem, rozgniecionym bananem albo żółtkiem.

Do mąk dosypać do 120 g erytrolu, sól i sodę oczyszczoną
Wodę z aquafaby albo białko ubić na sztywno , dodawać 30 g erytrolu partiami i miksować. 

Do mąk dodać najpierw płynne składniki. Wymieszać. Na koniec ubite białko albo aquafabę.

Piec w 160 stopniach przez ok. 35-40 minut. Ciasto będzie wilgotne, ale wierzch musi się zrumienić. U mnie też trochę pękło. 

Galaretka truskawkowa:
- 200 g truskawek
- 100ml wody
- 2/3 łyżeczki agaru

Truskawki pokroić. Wrzucić na patelnię i poddusić. Gdy puszczą sok i będą już dość miękkie, to dolać wodę wymieszaną z agarem. Gotować przez 2 minuty.
Naczynie o podobnej do tortownicy średnicy wyłożyć folią spożywczą. Przelać galaretkę z tymi kawałkami truskawek i odstawić do wystudzenia. 

Krem mleczny:
- 1 i 1/2 szkl. mleka migdałowego- u mnie waniliowe
- 20 g budyniu śmietankowego
- 20 g odżywki białkowej**
- 2 łyżeczki agaru + 50 ml mleka
- 50 g jogurtu kokosowego/sojowego waniliowego czy innego wg smaku
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 50 g erytrolu
- aromat śmietankowy- opcjonalnie

1 szkl. mleka zagotować z erytrolem. Do 1/2 szklanki dodać białko/mąkę kokosową oraz budyń. Dodać do gotującego mleka.

Pozostałe 50 ml również zagotować. Dodać agar, wymieszać i wlać do masy. Konsystencja powinna przypominać śmietankę. Dodać olej i aromat opcjonalnie. 
Masę ściągnąć z ognia i miksować, żeby ją ostudzić. Dodawać delikatnie jogurt. Wymieszać. 

Orzechy w karmelu:
- 50 g orzechów laskowych - podprażonych
- 2 łyżki ksylitolu/erytrolu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka masła migdałowego/orzechowego
- 3 łyżki mleka migdałowego

Wszystkie składniki oprócz orzechów umieścić na małej patelni albo w małym garnku. 
Wymieszać dokładnie i zagotować. Wrzucić orzechy i wymieszać. Prażyć orzechy, aż płyny wyparują, a orzechy będą otoczone karmelową warstwą.
Odstawić do wystudzenia.

Na spód ciasta porozkładać orzechy.

Wylać 2/3 masy mlecznej. Lekko schłodzić,żeby masa nie była bardzo płynna. Ułożyć galaretkę. Na bokach ułożyłam też truskawki żeby wyrównać, bo moja galaretka była węższa. 
Wylać resztę masy mlecznej. 

Krem czekoladowy:
- 30 g oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego albo 3 łyżki erytrolu
- 40 g czekolady deserowej/gorzkiej bez cukru/mlecznej
- 30 g jogurtu kokosowego
- 1/2 łyżeczki żelatyny + 50 ml mleka roślinnego
- odrobina rumu

Mleko zagotować z agarem i syropem klonowym. Podgotować przez 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać drobno pokrojoną czekoladę i olej kokosowy. Wymieszać. Na koniec rum albo aromat rumowy.

Lekko przestudzić. 

Posmarować wierzch ciasta i schłodzić w lodówce przez ok.3 godziny.


* w wersji niewegańskiej.
** wegańska odżywka albo na bazie mleka krowego. Jeśli nie macie wegańskiej wersji, to można też dodać mleko w proszku, np. kokosowe albo mąkę kokosową. Myślę, że mąki można dać mniej, jakieś 10g, bo jest bardziej chłonna.


















2 komentarze:

  1. te orzechy w karmelu i krem czekoladowy całkowicie mnie skradły ;) świetnie skomponowane ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten torcik wygląda obłędnie :) Aż nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń