czwartek, 5 lipca 2018

Pancakes migdałowo-kokosowe (vegan)






Nie ukrywam, że nie jestem specjalistą naleśników i innych placków. Tradycyjne zrobię bez problemu, ale w kwestii modyfikacji muszę przejść parę prób ;) Zazwyczaj po prostu albo się kleją do patelni albo powstaje dziwna "breja" :P


Ale na szczęście jest sporo filmików, przepisów i rad. To mnie ratuje :D
Jak zrobić pyszne naleśniki bez jajek i bez glutenu? ...O mleku nie wspominam, bo napoje roślinne i tak super się sprawdzają. ....


Wystarczy tak naprawdę przygotować dobrą wersję zastępnika jajka oraz wykorzystać odpowiednią ilość mąki. Ja pokusiłam się na wersję z mąką migdałową. 

Mam taką w szafce- jest to mąka odtłuszczona, więc nie jest mocno ziarnista. Myślę, że ze spokojem możecie ją zastąpić mąką kokosową albo np. mieszankę mąki jaglanej i owsianej. 

Ja jednak chciałam trochę zmniejszyć liczbę węglowodanów w plackach a doładować je sobie owockami :D


Poniżej więc przepis na pyszne, wegańskie placki. Jest to wersja bardziej proteinowa z wykorzystaniem mąk orzechowych :)



Pancake wegańskie:

- 5 g siemienia lnianego- u mnie złociste
- 5 g mąki z ciecierzycy
- 70 ml wrzątku

Zalać wrzątkiem, odstawić na 5-10 minut

- 10g mąki ryżowej 
- 30 mąki migdałowej (uzyłam odtłuszczonej)*
- 10 g mąki kokosowej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml mleka roślinnego + ewentualnie 50 ml wody**
- szczypa soli
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego albo soku z cytryny
- 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej- dosłownie na czubek łyżeczki
- odrobina oleju

Do kleiku z siemienia dodać pozostałe składniki wraz z odrobina oleju - kilka kropel. Dobrze wymieszać, najlepiej zmiksować i odstawić na 20 minut. 
Myślę, że nie stanowi problemu odłożenie ciasta na noc do lodówki. Rano wystarczy spr. konsystencję, gdy będzie za gęsta, wystarczy dolać trochę mleka albo wody.

Patelnię delikatnie posmarować olejem- wystarczy tylko pod pierwsze placki. Dobrze rozgrzać.

Odpowiednia konsystencja ciasta to gęsta masa, która delikatnie się rozpływa, ale nie za mocno- powinniśmy masę delikatnie rozpłaszczyć za pomocą łyżki- wtedy są cieńsze, ale szybciej się smażą :D

Jeśli ciasto jest trochę za rzadkie wystarczy dosypać trochę mąki - może być ryżowa, migdałowa albo kokosowa. Z kolei za gęste należy rozrzedzić odrobiną mleka roślinnego.

Dodatki:

Polewa czekoladowa u mnie to kakao, mleko roślinne, odrobina oleju kokosowego i syropu klonowego. Całość podgrzana na patelni.

Masło orzechowe rozrzedziłam delikatnie mlekiem roślinnym i dosłodziłam erytrolem.


* migdałową można zastąpić mąką kokosową. Polecam wtedy dać ok/ 20 gramów. 
** wodę dolać, gdy ciasto będzie za gęste. Mąka migdałowa oraz kokosowa mogą inaczej chłonąć płyny.









                                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz