wtorek, 12 czerwca 2018

Kakaowiec z pianką truskawkowo-kokosową (bez glutenu i nabiału)






Do truskawek najbardziej lubię coś śmietankowego i czekoladowego. Kokos też mi bardzo posmakował...

Stąd też postawiłam na zdrowe ciacho! Biszkopt zrobiłam z mąki ryżowej z dodatkiem ziemniaczanej, więc jest on bezglutenowy. Kakaowy biszkopt bezglutenowy wyszedł super!

Pianka truskawkowa z kolei to połączenie galaretki truskawkowej z mleczkiem i jogurtem kokosowym. Przyznam, że taka pianka bez śmietanki smakuje super! 

Żeby trochę podkręcić samo ciacho i dodać dodatkowy element, zdecydowałam się zrobić kruchy miodowy blat! Oczywiście wierzch to polewa czekoladowa z dodatkiem żelatyny, dzięki której przypomina ona delikatny mus :D

Wyszło pysznie, sezonowo, trochę egoztycznie i zdrowo ;)

Ciasto jest bez białego cukru i bez nabiału- jeśli zamiast masła sięgnięcie po olej :)


Biszkopt kakaowy

forma jakieś 20x25 (mała prostokątna)

- 4 jajka

- 1/2 szkl. erytrolu
- 1/2 szkl. mąki ryżowej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki pr.do pieczenia
- szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek. 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo erytrol i ubijać, aż przestanie być wyczuwalny. 

Żółtka roztrzepać widelcem i stopniowo wlewać do bezy. 

Delikatnie mieszać- najlepiej już trzepaczką nie mikserem. Następnie dodać olej. 

Mąkę ryżową wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i kakao. Dodawać łyżka po łyżce do masy jajecznej. 


Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki zostawić bez papieru i bez smarowania. 

Wyłożyć ciasto deliktnie do formy i wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. 
Piec przez 25-30 minut- do suchego patyczka. 

Biszkopt po upieczeniu można zrzucić na ziemię z wysokości 10-20 cm. Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Odkroić boki dopiero jak biszkopt będzie zimny.


Spód miodowy:

- 100 g mąki kokosowej
- 50 g mąki owsianej
- 50 mąki ziemniaczanej
- 60 g masła/oleju
- 1 jajko
- 40 g miodu
- 1/3 szkl. erytrolu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ekstrakt migdałowy- dla smaku
- mleczko kokosowe- jeśli masa jest za sucha.

Wszystkie mąki wymieszać ze sobą,eryrolem, sodą i solą.

Olej albo masło dodać do maki- lepiej żeby było w temp. pokojowej. Zmiksować, aż powstaną okruchy.Wbić jajko i dodac miód. 
Całość zagnieść. Jeśli ciasto jest za suche i macie problem z uformowaniem kulki to dodajcie trochę mleczka kokosowego- gęstej części. 

Pianka truskawkowa:

- 800 ml mleczka kokosowego
- 400 g jogurtu kokosowego
- 3 galaretki truskawkowe bez cukru
- 1/2 szkl. erytrolu

500 ml mleczka kokosowego zagotować. Wsypać erytrol i galaretki. Mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Następnie schłodzić. 


Jogurt kokosowy zmiksować z pozostałym mlekiem mleczkiem. 

Dodawać tężęjąca galaretkę- musi być zimna. Energicznie miksować. 

Polewa czekoladowa:

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej bez cukru)
- 200 ml mleka roślinnego- migdałowe, owsiane, kokosowe (wg uznania)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny (4g)
- 1 łyżka miodu dla smaku

Czekoladę drobno posiekać. 

Mleko roślinne zagotować. W 100 ml rozpuścić żelatynę.
Pozostałe 100 wlać do czekolady i przykryć talerzykiem. Odczekać ok. 10-15 minut. Czekolada wtedy powinna się całkowicie rozpuścić. 
Do żelatyny dodać kakao i miód i zmiksować. Następnie dodawać stopniowo czekoladę cały czas miksując. 

Składanie:


Biszkopt podzielić na dwie części. Warto skropić kawą, herbatą albo np. sokiem z cytryny z dodatkiem miodu. 


Na pierwszy blat wyłożyć część pianki kokosowej- dodatkowo dałam kilka plastrów banana wcześniej skropionego cytryną. 

Przykryć blatem miodowym. Reszta pianki i na wierzch biszkopt kakaowy. Na całość od razu wyłożyć polewę czekoladową. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Gotowe!















3 komentarze:

  1. Fantastyczne ciasto, trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie! Było bardzo dobre i takie leciutkie :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie przekładane ciasta, wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń