czwartek, 24 maja 2018

Wegańskie brownie z batatów- wilgotne i klejące




Coś dla wszystkich miłośników czekolady. Kolejna zdrowa propozycja...Co powiecie na wilgotne, klejące brownie z batatami? Bataty są produktem skrobiowym, ale w 100 g batatów jest zaledwie ok. 20g węglowodanów. Oprócz tego są bogactwem witaminy A, witaminy B6 oraz potasu. 


Bataty mają średni indeks glikemiczny, więc na pewno lepiej się sprawdzą u osoby z cukrzycą czy problamami z wrażliwością insulinową niż Nasz polskie ziemniaczki. 

Jeśli połączycie bataty ze składniki o niskim indeksie, cały posiłek automatycznie charakteryzuje się niższym ładunkiem glikemicznym. To brownie zalicza się właśniego do takiego posiłku ;)

Gwarantuję pyszny smak - czekoladowość i słodycz bataów połączona z orzechowo-daktylową nutą. Czy jest ktoś, kto by się nie skusił? :D





Brownie z batatów
forma u mnie - ok. 21x26

- 250 g ugotowanych batatów
- 60 g masła z orzechów włoskich- można użyć innego
- 100 g suszonych daktyli- namoczonych wcześniej
- 25 g siemienia lnianego (u mnie złociste) + 100 ml ciepłej wody
- 100 ml mleka roślinnego
- 130 g erytrolu
- 1 budyń śmietankowy- 40 g
- 60 g mąki migdałowej/orzechowej
- 20 g mąki kokosowej
- 40 g kakao
- 3 łyżki dżemu wiśniowego/powideł
- 1 łyżka octu

+ 50 g posiekanej czekolady gorzkiej

Siemię zalać wodą, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut.

Bataty, namoczone daktyle, masło orzechowe, erytrol i mleko razem zblendować.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Powinno powstać gęsta masa.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier dałam trochę mąki kokosowej, stąd te białe elementy na spodzie ciasta ;)
Brownie pieczemy w 175 stopniach przez 30-35 minut.







1 komentarz: