środa, 16 maja 2018

Wegańska czekolada mleczna bez cukru- prawdziwa!






Nie wiem, czy Wy też tak macie, ale ja pewne produkty chomikuję, zwłaszcza te droższe i w pojedynczych egzemplarzach :D Czekam na najbardziej odpowiedni moment, na tak zwaną okazję, żeby wyczarować coś pysznego.


Niestety czasem bywa tak, że ja czekam na ten moment, a zbliżający się termin spożycia sugeruje coś innego :D Tak było z moim prawdziwym masłem kakaowym. Chciałam zrobić prawdziwą domową czekoladą mleczną, ale uwaga bez cukru i nabiału. Moment szczególny nie nadszedł, ale w sumie sam dzień spróbowania tej czekolady był wyjątkowy :D

To właśnie był ten szczególny moment.... Okazuje się, że zamiast czekać na jakiś specjalny dzień, przygotowanie czegoś pysznego czyni ten dzień szczególnym ;)


Zapraszam więc na przepis na prawdziwą czekoladą, bo na maśle kakaowym - nie na maśle tradycyjnym, czy oleju kokosowym. Czekolada bez masła kakaowego, nie jest czekoladą- niestety...


Cukier zastąpiłam zdrowym słodzikiem, a "mleczność" uzyskałam dzięki użyciu mleka sojowego o smaku waniliowym. Rzadko sięgam po soję, ale to mleko było z soi "non-gmo". 


Ponadto wiele roślinnych napojów w proszku zawiera w sobie suszony syrop glukozowy albo jeszcze gorzej glukozowo-fruktozowy. Moje mleko miało naprawdę dobry skład.

Oczywiście możecie zastąpić je tradycyjnym mlekiem w proszku, odżywką białkową czy mlekiem kokosowym w proszku. Na szczęście opcji jest kilka :D



Wegańska czekolada mleczna bez cukru
- 100g masła kakaowego
- 25g kakao naturalnego
- 40 ml napoju migdałowego/innego roślinnego
- 40g mleka w proszku (u mnie sojowe waniliowe bez gmo)
- słodzik- u mnie 2 łyżeczki stewii odpowiadającej 4 łyżeczkom cukru oraz 3 łyżki pudru z ksylitolu
- dodatkowo- ekstrakt waniliowy

+ dodatki wg uznania- u mnie skórka pomarańczowa i kawałki migdałów

Masło kakaowe rozpuścić z ksylitolem i kakao - na małym ogniu, ponieważ masło kakaowe szybko się topi. Wystarczy podgrzać i odstawić, nie trzeba gotować. 

Ostudzić, aż masa będzie letnia, masło kakaowe nie może ponownie stężeć. 
Dodać stewię albo inny słodzik, napój migdałowy, mleko w proszku oraz ekstrakt waniliowy.
Wszystko wymieszać

Foremkę keksową wyłożyć szczelnie folią spożywczą. Przelać formę. Udekorować wg uznania.
Wstawić do lodówki na całą noc.

Czekoladę należy przechowywać w lodówce, ponieważ jest bardziej miękka niż tradycyjna.

Nawet jeśli zjecie na raz pół tabliczki, czy nawet całą nie miejcie wyrzutów sumienia! 
Kakao i masło kakaowe to zdrowe produkty, tak samo orzechy. Nie ma cukru, nie ma winy :D



















2 komentarze:

  1. Z chęcią wykorzystam przepis. Masło kakaowe używam do opalania, pięknie pachnie, aż chce się go jeść. Czekolada wykonana z niego, na pewno jest pyszna ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. ale faja; z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń