czwartek, 31 maja 2018

Kopytka wegańskie z czarnuszką (bez glutenu)




Uwielbiam kopytka- zwłaszcza te podsmażane. Do tego oczywiście cebulka. Jednak gdy zmieniłam nawyki żywieniowe, to po kopytka sięgam rzadko. Po pewnym czasie pierwsze zjedzone kopytka trochę zawiodły smakowo, więc następnym razem postanowiłam je podkręcić smakowo dodając czarnuszki. 

To był dobry krok! Do kopytek użyłam mąki bezglutenowej i oszczędziłam też jajko. Tym samym poniższy przepis jest na kopytka bezglutenowe i wegańskie, bo bez jajek, za to z cudowną i pyszną czarnuszką! 

Na niektórych zdjęciach kopytka podsmażane i podane z brukselką i papryką. Inne z kolei gotowane :)

Gorąco polecam zwłaszcza jeśli szukacie zwartych kopytek!



Kopytka wegańskie z czarnuszką
2-3 porcje

- 250 g ziemniaków ugotowanych
- 40 g mąki ryżowej
- 20 g skrobi z tapioki/kukurydzianej/ziemniaczanej
- 1 łyżka czarnuszki
- sól

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Nie powinno się klieć. Jeśli jednak jest mało zbite, to wystarczy dodać trochę mąki ryżowej.

Wstawić do lodówki na 20 minut.

Następnie uformować wałek- blat najlepiej podsypać mąką.

Wycinać kopytka i gotować w osolonej wodzie. Po wypłynięciu na wierzch przetrzymać chwilę, 1-2 minuty. Uważać jednak, żeby nie rozgotować!

Ja po wyciągnięciu z wrzątku kładkę do zimnej wody na sekundę, a następnie odcedzam całkowicie.

Najpierw zajadam prosto z wody- bardzo smaczne.

Na następny dzień zdecydowałam się na podsmażenie i były chyba jeszcze lepsze :D









1 komentarz:

  1. Ale one apetycznie wyglądają :) chyba wybrałabym od razu podsmażoną wersję :)

    OdpowiedzUsuń