poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Tarta limonkowa z nerkowców - wegańska, low carb




Ostatnio jest trochę szumu wokół nabiału i jego negatywnym wpływie na Nasz organizm. W jakimś stopniu te przekonania do mnie trafiają, ale wiem, że na pewno nie wykluczę nabiału w 100%. Niemniej jednak, staram się go ograniczyć- zarówno na co dzień, jak i w ciastach. Dlatego często eksperymentuję z sernikami bez sera :D


Od razu mogę powiedzieć, że nerkowcowa baza jest dla mnie na tę chwilę najlepszą alternatywą. Tofurniki to nie do końca mój smak, kasza jaglana jako baza jest całkiem niezła, ale jest to z kolei spora dawka węglowodanów. Nerkowce za to są źródłem zdrowych tłuszczy i białka. 


A jak dodać do tego awokado i olej kokosowy nierafinowany to mamy naprawdę witaminową bombę!


Połączenie limonki, nerkowców i awokado jest cudowne! Konsystencja bardzo kremowa, ale zwarta- bardzo dobrze udaje sernik!




Spód:
- 150 g migdałów blanszowanych
- 70 g słonecznika
- 20 g mąki kokosowej
- 60 g daktyli suszonych
- 60 g rodzynek
- 30 g oleju kokosowego nierafinowanego
- 20 g płatków owsianych

Wszystkie składniki zblendować razem na kleistą ale zwartą masę.
Wyłożyć spód i boki tortownicy/formy na tartę o śr.22 cm - boki na wysokość 2cm.


Krem limonkowy:
- 250 g nerkowców
- 70 g oleju kokosowego
- 1 kiwi
- sok z 2 limonek
- skórka z 1.5 limonki*
- 1 awokado
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 130 g erytrolu
- 30 g syropu z brązowego ryżu**
- 100 ml mleka roślinnego + 4g agaru
- 20 g mąki kokosowej


Nerkowce najlepiej żeby były namoczone przez przynajmniej 16h w zimnej wodzie. Można też wstawić do wody i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Odstawić w tej ciepłej wodzie na 2h i następnie odcedzić.

Awokado pokroić i skropić z sokiem z limonki.

Nerkowce zblendować na gładką masę z kaszą jaglaną, kiwi, sokiem i skórką z limonki oraz rozpuszczonym olejem kokosowym.
Dodać następnie mąkę kokosową, erytrol, syrop/miód i awokado. Ponownie zblendować.

Agar zagotować w mleku roślinnym. Gotować namałym ogniu przez przynajmniej 3 minuty- wtedy właściwości żelujące się aktywują.
Dodać do masy i wymieszać.

Krem wyłożyć na schłodzony spód.
Udekorować wg uznania- u mnie karmelizowana skórka z limonki,mango, pistacje i trochę polewy zrobionej z mleka roślinnego, cukru kokosowego i ksylitolu. 

Wstawić do lodówki na całą noc albo przynajmniej kilka godzin.



*skórka z limonki jest trochę gorzka, więc większa ilość może wzmocnić gorycz.
** można użyć z agawy albo w wersji niewegańskiej miodu. Ewentualnie pominąć i dodać więcej erytrolu/ksylitolu













4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis! Na pewno mniej węglowodanów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis choć żeby całkiem z niego zrobić low carb to jednak trzeba trzeba zrezygnować z cashew, które zawierają około 25 węglowodanów nie mówiąc już o kaszy jaglanej i daktylach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za informacje- przyznam, że nie patrzyłam na węgle z nerkowców ;) 100g ugotowanej kaszy, to jest jakieś 30g surowej na całą tartę, z której wyjdzie 10-12 kawałków, więc ilość tych węgli z kaszy na kawałek nie jest duża... Inspirowałam się przepisem zagranicznym, w którym właśnie było zaznaczone, iż tarta ta jest niskowęglowodanowa, ale jak widać trzeba samemu bardziej analizować :D

      Usuń
  3. Ostatnio po wypiciu mrożonej kawy (na surowym zimnym mleku)miałam takie boleści, że dziś jeszcze nie jestem w formie.
    Tarta wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń