środa, 7 marca 2018

Tortilla z ciecierzycy - prosta, szybka, bez glutenu





W mojej kuchni znalazłam kolejne zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) 


Najbardziej lubię słone potrawy z jej użyciem, bo jednak wyczuwam tę charakterystyczną nutę, która nie zawsze mi pasuje w słodkich daniach. W przepisie na wytrawne tortille, mąka z ciecierzycy sprawdziła się super. 


Placki te są w sumie czymś pomiędzy tortillą, a naleśnikiem. Ciasta się nie rozwałkowuje, jak w przypadku tradycyjnej tortilli, lecz wylewa. Przy czym efekt końcowy, to nie czysty naleśnik lecz grubszy placek, który idealnie nadaje się do wrapów, buritto czy tacos :D


Wszystko zależy od wielkości i grubości placków ;) 

Przepis jest wegański, zdrowy, bez glutenu i bez zbędnych komplikacji ;)



Tortilla z mąki z ciecierzycy:
inspiracja: Ela Vegan , Power Hungry

- 1 szkl. mąki z ciecierzycy
- 10 g zmielonego lnu- użyłam złocistego + 50 ml wrzątku
- 1/4 szkl. mąki z tapioki/ ewentualnie skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
-  125-150 ml wody
- 1 łyżeczka oleju
- czarnuszka, sól, pieprz

Siemię lniane zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. 

Mąkę z ciecierzycy wymieszać z mąką z tapioki, olejem, czarnuszką, solą i pieprzem. 
Dodać letnie siemię lniane i zacząć dolewać wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietanki. W zależności od tego, czy masa jest za gęsta, czy za rzadka dodać trochę wody albo mąki.
Odstawić na co najmniej 30 minut. 

Po odczekaniu ciasto powinno trochę zgęstnieć i przypominać już bardziej maślankę/ koktajl ;)

Jeśli chcecie małe tacosy to ciasto powinno być bardziej płynne, jeśli większe tortille to konsystencja koktajlu jest idealna :)

Smażyć na nieprzywierającej patelni z obu stron na złoty kolor. 

Gotowe!











2 komentarze: