Bardzo lubię piec serniki w okrągłej formie, bo wtedy najładniej się prezentują!
Jak wiecie, staram się piec ciasta, które są zdrowsze, ale bez utraty smaku. Bardzo ważna jest równowaga... W tym przepisie użyłam płatków owsianych, które dzięki karmelizacji każdemu zasmakują! Ich złota barwa i kształt przypominają bursztynowy najszyjnik ;)
Poza tym ten chrupiący element idealnie pasuje do śmietankowej i kremowej masy serowej. A ponadto przepyszny spód kruchy z dodatkiem orzechów laskowych!
Ten sernik będzie idealny na zbliżające się Święta :)
Sernik "Bursztyn"
tortownica- 25 cm
Ciasto:
- 150 g mąki orkiszowej
- 60 g mąki z orzechów laskowych
- 1 jajko
- 60 g masła
- 30 g miodu
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki pr.do pieczenia.
Masło drobno pokroić. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego
- 500 g sera kremowego naturalnego
- 5 jajek
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szkl ksylitolu
- 70 g masła
Masło rozpuścić i podgrzewać na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru, musi się zrumienić. Ostudzić
Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać ser kremowy, jajka i ksylitol. Zmiksować na masę. Następnie dosypać budyń i wlać masło. Wymieszać za pomocą łopatki albo krótko zmiksować.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i posypać mąką migdałową, złotym sieminiem lnianym albo po prostu kaszą manną.
Na spód wyłożyć ciasto- można je rozwałkować albo urywać kawałki i wylepić. Wylać masę serową.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 20 minut.
Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec dalej 40 minut.
Chrupka owsiana:
- 80 g płatków owsianych górskich
- 2 płaskie łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 100 ml mleka- najlepiej ekologicznego albo świeżego, bo smak jest lepszy
- 20 g masła
Na patelni rozpuścić miód, cukier kokosowy z dodatkiem mleka. Od zagotowania należy gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Dodać masło i dosypać płatki. Dobrze wymieszać. Płatki powinny wsiąknąć płyny. Odstawić do wystudzenia.
Polewa:
- 200 g serka kremowego
- 20 g masła
- 50 g ksylitolu w pudrze
Kremowy serek zmiksować z ksylitolem w pudrze i masłem w temp.pokojoswej.
Ostudzony sernik posmarować serkiem i udekorować chrupką owsianą.
Gotowe:)
Etykiety: ciasta, ciasta z serem, palone masło, przepisy z serem, ser kremowy, sernik bursztyn, sernik kremowy, sernik na kruchym cieście, sernik przepis, sernik z palonym masłem, Serniki, sernk świąteczny