niedziela, 11 marca 2018

Sernik "Bursztyn" z palonym masłem



Bardzo lubię piec serniki w okrągłej formie, bo wtedy najładniej się prezentują! 

Jak wiecie, staram się piec ciasta, które są zdrowsze, ale bez utraty smaku. Bardzo ważna jest równowaga... W tym przepisie użyłam płatków owsianych, które dzięki karmelizacji każdemu zasmakują! Ich złota barwa i kształt przypominają bursztynowy najszyjnik ;)

Poza tym ten chrupiący element idealnie pasuje do śmietankowej i kremowej masy serowej. A ponadto przepyszny spód kruchy z dodatkiem orzechów laskowych! 

Ten sernik będzie idealny na zbliżające się Święta :)




Sernik "Bursztyn"
tortownica- 25 cm

Ciasto:
- 150 g mąki orkiszowej
- 60 g mąki z orzechów laskowych
- 1 jajko
- 60 g masła
- 30 g miodu
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki pr.do pieczenia. 

Masło drobno pokroić. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. 

Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego
- 500 g sera kremowego naturalnego 
- 5 jajek
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szkl ksylitolu
- 70 g masła 

Masło rozpuścić i podgrzewać na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru, musi się zrumienić. Ostudzić
Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać ser kremowy, jajka i ksylitol. Zmiksować na masę. Następnie dosypać budyń i wlać masło. Wymieszać za pomocą łopatki albo krótko zmiksować. 

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i posypać mąką migdałową, złotym sieminiem lnianym albo po prostu kaszą manną. 
Na spód wyłożyć ciasto- można je rozwałkować albo urywać kawałki i wylepić. Wylać masę serową. 

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 20 minut. 
Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec dalej 40 minut. 

Chrupka owsiana:
- 80 g płatków owsianych górskich
- 2 płaskie łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 100 ml mleka- najlepiej ekologicznego albo świeżego, bo smak jest lepszy
- 20 g masła

Na patelni rozpuścić miód, cukier kokosowy z dodatkiem mleka. Od zagotowania należy gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Dodać masło i dosypać płatki. Dobrze wymieszać. Płatki powinny wsiąknąć płyny. Odstawić do wystudzenia. 

Polewa:
- 200 g serka kremowego
- 20 g masła
- 50 g ksylitolu w pudrze

Kremowy serek zmiksować z ksylitolem w pudrze i masłem w temp.pokojoswej. 

Ostudzony sernik posmarować serkiem i udekorować chrupką owsianą. 

Gotowe:)
















8 komentarzy:

  1. Uwielbiam spędzać czas w kuchni - gotować, piec bułeczki, ciasteczka, babeczki. Niestety jeśli chodzi o ciasta to jestem totalnym beztalenciem. Serniki to moje ulubione słodkości - Twój wygląda po prostu idealnie, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia to świetny "odstresowacz" ;) Sernik moim zdaniem jest dość łatwym wypiekiem, więc polecam spróbować! ;)

      Usuń
  2. U mnie na święta na pewno będzie jakiś sernik, ale jeszcze do końca nie wiem, jaki to będzie ;) wszystko wyjdzie w trakcie.

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Na pewno zajrzę :)

      Usuń
  3. Też robię sernik z palonym masłem: http://www.dibloguje.pl/2017/09/sernik-z-palonym-masem-na-spodzie-z.html
    Uwielbiam jego smak :) Twój bardzo kusząco wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie😊 Mam pytanie-czy jest jakiś zamiennik dla ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) Możesz użyć erytrolu, stewii, tagatozy - to takie zdrowsze propozycje... Ale oczywiście możesz użyć cukru jeśli masz ochotę :)

      Usuń