poniedziałek, 5 lutego 2018

Sernik z ricottą i gruszkami (bezglutenowy)






Kiedyś było ciężko o gruszki poza sezonem. Dziś na szczęście są dostępne cały rok. I do tego są naprawdę smaczne! W połączeniu z kruchym ciastem i masą serową smakują wspaniale :)


To ciasto nie jest typowym sernikiem, bo owoce stanowią dość dużą część. To po prostu pyszne maślane kruche ciasto wypełnione delikatną masą serową i soczystymi gruszkami ;)


Wiem, że na zdjęciu jest jabłko zamiast gruszki, ale do sesji nie uchowała się żadna gruszka, a jako, że bardzo lubię owoce na zdjęciach, to postawiłam na jabłka i mandarynki :D



Kruche ciasto:
forma: 21x26

- 350 g mąki bezglutenowej *

- 50 g miodu/innego płynnego słodzidła (syrop klonowy, syrop daktylowy,ryżowy)
- 50 g erytrolu
- 150 g masła
- 1 jajko
- 2/3 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli


Każdą mąkę przesiać. Wymieszać ze sobą. Dodać sól, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i erytrol.
Jajko roztrzepać z miodem. Dodać do mąki. Następnie wkroić schłodzone masło. Całość zagnieść, podzielić na 2 części w proporcji 60% i 40% - po prostu jedna część musi być troszkę większa od drugiej ;)
Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

*użyłam - 100g ziemniaczanej, 50g ryżowej, 50g gryczanej, 100g owsianej, 50g kokosowej


Masa serowa:
- 300g twarogu półtłustego
- 300g sera ricotta
- 100g jogurtu greckiego
- 60g oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 2/3 szkl. erytrolu
- 1/3 szkl. miodu
- 30 g budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

+ 500 g gruszek
+ garść rodzynek

Wszystkie składniki umieścić razem i zblendować na gładką masę. Dorzucić drobno pokrojoną gruszkę i rodzynki. Wymieszać.

Większą cześć schłodzonego ciasta wyłożyć na spód formy...

Do mniej częśći dodać 1 łyżkę cukru kokosowego i 1 łyżkę erytrolu, 20 g masła, 2 łyżki mąki (u mnie jedna budyniu w proszku, druga mąki owsianej). Całość razem zmiksować albo połączyć dłońmi- powinna powstać kruszonka.

Na spód wylać masę serową z gruszkami i rodzynkami. Posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 50 minut. Jeśli wierzch już po 35-40 minutach będzie zrumieniony, to wystarczy przykryć folią i dalej piec.

Odstawić do całkowitego wystudzenia.

















2 komentarze: