czwartek, 15 lutego 2018

Kostka migdałowo-karmelowo-czekoladowa (vegan)





Czy tak, jak ja uwielbiacie orzechy, czekoladę i karmel? Te trzy elementy razem tworzą coś wyjątkowego ;) 


Od zawsze lubiłam karmelowy smak- w dzieciństwie kupowałam krówki Goplany na wagę. Były lekko twarde  z zewnątrz i wilgotne w środku, ale nie jak mordoklejka- to jest moja ulubiona postać krówek :D Teraz nie sięgam już po kupne, bo nie znalazłam takich bez syropu glukozowo-fruktozowego :(


Jeśli chodzi o karmel to poszłam o krok dalej i poeksperymentowałam z jego wegańską wersją. W tym przypadku nieodzowne są daktyle, syrop klonowy i cukier kokosowy- i znowu trzy elementy i przepyszny efekt :D


Zapraszam więc na wegańską kostkę z kremem migdałowo-karmelowym oraz czekoladowym. A wszystko na kruchym bezglutenowym spodzie ;) Gwarantuję, że będziecie zachwyceni ;)





Kruchy spód:
- 100g mąki migdałowej
- 50g mąki kokosowej
- 100 g mąki z tapioki/ skrobi kukurydzianej
- 30 g budyniu w proszku o smaku waniliowym
- 150g oleju kokosowego w temp.pokojowej.
- 40 g syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- aromat/esktrakt waniliowy


Wszystkie mąki wymieszać ze sobą. Dodać resztę składników i krótko zagnieść. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1h.

Następnie formę (u mnie o wymiarach 21x26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto można rozwałkować i przenieść do formy. Zetrzeć na tarce bezpośrednio i wylepić albo też wylepić kawałkami-wszystkie opcje dozwolone :)

Wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Spód pieczemy do zrumienienia, czyli jakieś 25 minut. 

Krem migdałowo-karmelowy:
- 180g daktyli
- 60g masła migdałowego albo zmielonych na pastę migdałów
- 250 ml napoju migdałowego albo np. sojowego waniliowego
- 50 g cukru kokosowego
- 30 g surowej kaszy jaglanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 50 g oleju kokosowego
- szczypta soli

Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie do miękkości. Ostudzić. 

Daktyle zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 15 minut. Odcedzić i wystudzić.

150 ml napoju zagotować z cukrem kokosowym. W 100 ml rozpuścić budyń i dodać do gotującego się mleka. Energicznie wymieszać. 
Przykryć szczelnie folią dotykając wierzchu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Daktyle, kaszę i masło migdałowe zblendować na gładką masę. Do budyniu dodawać stopniowo masę daktylowo-jaglaną i miksować. Na koniec dodać roztopiony olej kokosowy. 
Wyłożyć na spód i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Warstwa czekoladowa:
- 1 puszka mleczka kokosowego- schłodzonego
- 100g czekolady gorzkiej
- 40g czekolady mlecznej wegańskiej
- 20 g oleju kokosowego
- 3 łyżki ksylitolu w pudrze/ cukru pudru

Obie czekolady rozpuścić z olejem kokosowym i ostudzić.
Z mleczka bierzemy twardą cześć. Ubić na sztywno z cukrem pudrem albo ksylitolem w pudrze. Dodawać stopniowo czekoladę i miksować. 
Masę czekoladę wyłożyć na schłodzoną wasrtwę migdłowo-karmelową. 
Odstawić do lodówki na 2 godziny.

Wierzch:

Udekorowałam dodatkowo polewą karmelową zrobioną z mleczka kokosowego i migdałowego, cukru kokosowego oraz ksylitolu. Na koniec dodałam trochę oleju kokosowego. Nie znam jednak dokładnych proporcji.... :(
Wiem jednak, że na taką polewę sprawdzą się wegańskie krówki z firmy Super Krówka ;)
Całośc posypałam orzeszkami i migdałami :)























3 komentarze:

  1. Z takiego połączenia składników musiało wyjść coś pysznego :) Brzmi rewelacyjnie i chętnie bym przygarnęła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, przepysznie to wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń