niedziela, 18 lutego 2018

Ciasto "Rajski bananowiec"- wegański, bez glutenu




Banany bardzo kojarzą mi się z kuchnią roślinną. Owoc wielofunkcyjny i przy tym przepyszny ;) Świetnie się komponuje z wieloma elementami, jest niezwykle uniwersalne...Nigdy wcześniej nie robiłam budyniu bananowego- spróbowałam i stwierdzam, że to rewelacyjny krem do ciast :) 

Jeśli lubicie wilgotne ciasta, to blondie z cieciorki, banana i daktyli Wam na pewno zasmakuje! Zdrowa wersja "blondie" jest ciekawa i ma fajną strukturę. Ciecierzyca oczywiście nie jest wyczuwalna- to kolejny plus!

Pianka kokosowa to wegański i mega prosty klasyk, ale tego właśnie potrzeba- pełni smaku w prostym wydaniu :D

Całe ciacho to mój twór, kombinacja, której inspiracją była po prostu ochota na coś bananowego, wilgotnego, lekko orzeźwiającego i oczywiście smakowo złożonego- ciasta, w którym będzie się przebijać kilka smaków! 

Zapraszam więc na jedyne w swoim rodzaju blondie daktylowe z kremem bananowym i pianką kokosową :D





Blondie z cieciorki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 200 g namoczonych daktyli
- 50 g ksylitolu
- 50 g oleju kokosowego nierafinowego/oleju rzepakowego
- 10 g siemienia lnianego + 50 ml mleka roślinnego
- 30 g budyniu waniliowego
- 50 g mąki kokosowej
- 20 g mąki migdałowej
- garść orzechów, 2 paski czekolady, garść daktyli- posiekane 
- szczypta soli


Mleko zagotować. Dodać mielony len i dobrze wymieszać. 
Olej kokosowy rozpuścić. 
Daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut.
Ciecierzycę odcedzić. Dodać daktyle i zblendować na gładką masę. 
Każdą mąkę przesiać. Wymieszać ze sobą oraz solą i ksylitolem. Dodać do masy z ciecierzycy i wlać olej kokosowy albo rzepakowy. Na koniec dorzucić orzechy, czekoladę, daktyle i wymieszać. 

Masę wyłożyć do formy - u mnie podłużna 31x11 cm. Piec w 170 stopniach przez 30 minut.
Ostudzić. 

Krem budyniowo-bananowy
- 300 ml mleka migdałowego/ z nerkowców*
- 40 g proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego
- 20 g oleju kokosowego nierafinowego
- 30 g masła z nerkowców
- 1 duży banan
- 1/3 szkl. ksylitolu
- 1/4 szkl. cukru kokosowego/ trzcinowego

250 ml zblendować z bananem i zagotować wraz z cukrem i ksylitolem. W 50 ml rozpuścić budyń. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać. Na koniec dodać masło z nerkowców i olej kokosowy. Wymieszać, aż olej się rozpuści. Gdy budyń "bulgocze" to należy go wyłączyć i szczelnie przykryć folią, aby dotykała wierzchu.

*są to moje ulubione mleka - sojowe waniliowe też by się bardzo dobrze sprawdziło, ale staram się unikać soi, stąd migdałowe albo nerkowcowe. Polecam użyć wersji migdałowej z aromatem waniliowym :)

Pianka kokosowa:
- 1 puszka mleczka kokosowego- dobrze schłodzonego
- 2 gramy agaru + 50 ml wody
- 50 g ksylitolu
- ekstrakt/aromat waniliowy opcjonalnie

Mleczko kokosoweo ubić na sztywno z dodatkiem ksylitolu. 
Agar zagotować wraz z wodą. Agar powinniśmy podgotować przez 2 minuty. 
Delikatnie ostudzić i stopniowo dodawać do ubitego mleczka pamiętając o miksowaniu. Masa na pewno zrobi się trochę bardziej luźna, ale to przez dodatek letniego agaru.
Wstawić masę na 5 minut do lodówki. Wyciągnąć i ponownie zmiksować. Masa już powinna lekko zesztywnieć. 

Składanie:
+ powidła/dżem truskawkowy
- banan
- ryż preparowany podsmażony na odrobinie oleju i cukru kokosowego. 

Na cieciorkowe blondie wykładamy krem budyniowy. Następnie banan pokrojony w plasterki. W luki nałożyć odrobinę dżemu albo powideł. Następnie pianka kokosowa i na wierzch chrupiący ryż preparowany. 





\
\










6 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie, akurat mam gości w weekend to wypróbuję ten przepis. Ostatnio robiłam bezglutenowe brownie daktylowe z cukrem z wanilią oetkera, mąką ziemniaczaną, ryżową i gorzką czekoladą na parapetówkę i też wszystkim zasmakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Twoje ciacho brzmi pysznie! Jeśli chodzi o ten przepis, to na pewno polecam użycie cukru albo aromatu waniliowego do kremu jeśli będziesz robić na mleku bez aromatu, to naprawdę podkręca smak ;)

      Usuń
  2. Mega !!! :-) pozdrawiamy dziewczyny z kokosowakrowa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis ten i inne bezglutenowe ... ❤

    OdpowiedzUsuń