sobota, 6 stycznia 2018

Sernik gotowany z orzechami i płatkami w karmelu


Coś dla wielbicieli przekładanych ciast, które cieszą również oko. Bardzo smaczne połączenie, masy serowej, kruchych ciast, orzechów, owocowej nuty oraz nietypowego dodatku w postaci lekko solonych karmelizowanych płatków kukurydzianych. 


Całość tworzy wyjątkowe ciasto, każdy będzie pod wrażeniem, uwierzcie! W żadnej cukierni takiego połączenia nie znajdziecie :D

Ciasto idealne na rodzinne uroczystości, żeby uraczyć zarówno domowników, jak i gości. Świąteczny i wyjątkowy wypiek :)





Ciasto orzechowe:
- 70 g mąki z orzechów włoskich
- 70 g mąki migdałowej
- 30 g skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
- 20 g budyniu waniliowego (proszku)
- 50 g cukru kokosowego
- 60 g pasty/masła z orzechów włoskich
- 50 g białka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli

Pasta z orzechów włoskich, to po prostu zblendowane na masło orzechy włoskie- można zastąpić innym masłem, np. z nerkowców, czy migdałowe. 

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Zmiksować. Następnie zagnieść- powstanie jednolita trochę klejąca kula.

Formę podłużną o wymiarach 29x11 cm wyłożyłam papierem do pieczenia- spód tylko. Wylepiłam ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. 
Następnie piec w 190 stopniach przez 12-12 minut- do zrumienienia.

Tutaj filmik #beko pokazujący, jak można zmiksować ciasto bez brudzenia :)



Ciasto kruche:
- 120 g mąki orkiszowej*
- 60 g masła
- 60 g gęstej śmietany 12%
- 40 g ksylitolu/erytrolu
- szczypta soli

+ 30 g białej czekolady
+ kilka łyżek dżemu wiśniowego

Z mąki, masła, erytrolu albo ksylitolu, śmietany i soli zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie częśći. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
Każdy placek pieczemy oddzielnie. Ta sama forma, spód wyłożony papierem do pieczenia. 

Ciasto można rozwałkować albo wylepić. 
1 blat podpiec w 180 stopniach przez 10 minut. Wyciągnąć, zetrzeć na wierzch czekoladę białą i podpiec, aż czekolada się skarmelizuje. 

2 blat- też wyłożyć formę, rozsmarować dżem i piec przez 15-17 minut w 180 stopniach. 

*można użyć bezglutenowej, polecam 50 g gryczanej, 40 g ryżowej, 30 g tapioki)

Krem serowy:

- 350 g sera kremowego naturalnego
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 jajko + 2 żółtka
- 80 g erytrolu
- 20 g miodu
- 30 g budyniu waniliowego + 125 ml mleka (najlepiej ekologicznego)
- 50 g masła
- ziarenka z wanilii albo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masło rozpuścić i delikatnie zrumienić, aż zacznie wydzielać lekki aromat palonego masła. 

Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać ser typu philadelphia, erytrol, jajko, żółtka, ekstrakt albo ziarenka wanilii. Zmiksować. 
Umieścić na małym palniku i zacząć gotować pamiętając o mieszaniu. Po 7 minutach gotowania na małym ogniu dolać budyń rozpuszczony z mleku. Cały czas gotować mieszając. Masa musi zacząć bulgotać. Zdjąć z palnika i dolać rozpuszczone masło. Odstawić. 

Karmelizowany płatki kukurydziane:
- 2 szkl. płatków kukurydzianych
- 30 g miodu
- 1/3 szkl. cukru kokosowego
- 50 g masła
- 70 ml mleka - najlepiej tłustego
- 20 ml nalewki orzechowej- ja użyłam znanej firmy z orzechów włoskich :)
- 1/4 łyżeczki soli

1 szkl. płatków drobniej pokruszyć, a drugą szklankę zostawić większą. 

Na patelni rozpuścić masło, cukier kokosowy, mleko i nalewkę. Podgotować, aż masa delikatnie odparuje i zgęstnieje. Dodać płatki kukurydziane i sól. Wymieszać szybko. Nie ruszając należy całość podsmażyć. Po chwili można przemieszać. Masę przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia. Następnie należy połamać na mniejsze i większe kawałki. Wierzch będzie bardziej chrupiący, a środek może być delikatnie miękki. 

Składanie:
1) Ciasto orzechowe
2) 1/3 masy serowej
3) Ciasto kruche z dżemem- ułożyłam dżemem do środka
4) 1/3 masy serowej
5) Kruche ciasto z karmelizowaną białą czekoladą
6) 1/3 masy serowej
7) Karmelizowane płatki. 

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na następny, gdy blaty nasiąkną, a wszystkie smaki się przegryzą!  #ciastojakzobrazka


















Ciasto jak z obrazka

2 komentarze: