czwartek, 11 stycznia 2018

Czekolada i aksamitny krem kokosowy



Jak wiadomo, czekolada i kokos to zgrany duet ;) 


A do tego można powiedzieć, że są to produkty energetyczne i całkiem odżywcze- może sama czekolada nie zawsze, ale kakao już tak! 


Tym razem poszłam na mały kompromis i zrobiłam ciasto ciasto w połowie zdrowe (spód) i w połowie mniej zdrowe (krem, ale za to pyszny) :D Było warto....krem wyszedł rewelacyjny- aksamitny, kremowy, treściwy, ale zarazem rozpływający się w ustach! Rajskie smaki po prostu ;)


Jaglane brownie:
tortownica o śr. 23-24 cm

- 1 szkl. suchej kaszy jaglanej
- 1 szkl mleka roślinnego/zwykłego
- 1 szkl. wody
- 100 g gorzkiej czekolady- najlepiej 70%
- 50 g oleju kokosowego/zwykłego/masła
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szkl. cukru kokosowego
- 100 g daktyli
- 2 jajka
- 50 g mąki kokosowej
- szczypta soli

Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą. Następnie przepłukać wrzątkiem. Umieścić w garnku i lekko podprażyć. Wlać 1 szklankę wody i mleka. Gotować do miękkości, kasza powinna mieć kleistą konsystencję. Odstawić do wystudzenia. Masa może być letnia, nie trzeba studzić całkowicie. 


Czekoladę rozpuścić z masłem albo olejem. 
Daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut. Odcedzić. 
Do kaszy dodać daktyle, jajka i cukier kokosowy- całość zblendować na gładką masę. 
Następnie dosypać mąkę kokosową z solą, kakao i masło z czekoladą.

Gotowę masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Zapiekamy przez 15 minut w 170 stopniach. Następnie wykładamy krem kokosowy- przepis niżej

Krem kokosowy:
- 2/3 szkl. wiórków kokosowych
- 100 g białej czekolady**
- 3 jajka
- 250 ml mleka zwykłego/roślinnego
- 250 ml mleczka kokosowego
- 150 ml śmietany kremówki***
- 30 g budyniu smietankowego
- 1/3 szkl. miodu/syropu klonowego ewentualnie
- 1/3 szkl. ksylitolu

Czekoladę rozpuścić w 250 ml mleka roślinnego. Ostudzić.
Jajka ubić z ksylitolem i miodem/syropem. 
Mleczko kokosowe krótko zmiksować. Śmietanę delikatnie ubić- jeśli zastąpiliście mleczkiem, to należy je również delikatnie ubić- musi być schłodzone. Wymagana konsystencja to delikatna pianka. Do ubitych jajek dolać czekoladę z mlekiem roślinnym. Następnie wiórki kokosowe i budyń. Zmiksować. Na koniec śmietanę i mleczko kokosowe. Delikatnie wymieszać. 

Masę wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 40 minut. Pod koniec zwiększyć temp. do 180 i podpiec sam wierzch- tylko w przypadku gdy jest mało złocisty. 

Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić przez 2 h w lodówce- to bardzo ważne :)

** jeśli wypiek ma być bezmleczny, to należy kupić czekoladę białą wegańską
*** można zastąpić mleczkiem kokosowym - gęstą częścią













5 komentarzy:

  1. Uwielbiam brownie, ale w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam ;) Muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam połączenie czekolady i kokosu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to połączenie dość często gości, bo też uwielbiam czekoladę z kokosem! Myślę, że nie pożałujesz, gdy już zrobisz :)

      Usuń
  2. Moja bajka, lubię kokosowe wypieki a tu jeszcze i czekolada, super :)

    OdpowiedzUsuń