niedziela, 28 stycznia 2018

Ciasto "Kokosowa Krówka"



Nie ukrywam, że na zrobienie tego ciasta potrzebujecie trochę czasu, ale warto! Karnawał to niekoniecznie smażone łakocie, ale też mogą to być konkretne ciacha- nie te drożdżowe, ucierane, ale raczej z kremami, dodatkami, bakaliami, czekoladą itd.


W tym cieście zakochają się miłośnicy Pani Walewskiej, Rafaello czy Krówki. Ta kostka to właśnie taka kombinacja. Kruche blaty oraz delikatny biszkopt, a w środku powidła, kajmak, budyń, wiórki kokosowe, rodzynki... po prostu rozpusta! ;)



Biszkopt:
forma: 26x21

- 4 jajka
- 1/2 szkl. ksylitolu
- 100 g mąki orkiszowej
-  Szczypta soli
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i zacząć ubijać. Gdy zaczną się pojawiać delikatne "górki" to dosypywać stopniowo ksylitol. Gdy białka są ubite na sztywno, a ksylitol niewyczuwalny do należy dodać zółtko po kolei i delikatnie mieszać. Na koniec łyżka po łyżce mąka orkiszowa z dodatkiem proszku do pieczenia. Najlepiej dodawać do jajecznej masy bezpośrednio z sitka- przesiewać od razu do masy. 

Biszkopt pieczemy w foremce, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Boki niczym. 
Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut- na złoto.
Wyciągnąć i rzucić blaszkę na ziemię. Odstawić do wystudzenia.  Zimny biszkopt wyciągnąć z formy. 


Kruche ciasto:
- 400 g mąki orkiszowej
- 4 żółtka
- 180 g masła
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 1/3 szkl. ksylitolu w pudrze (można samemu zmielić)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli

Mąkę przesiać. Dodać sól, ksylitol i proszek do pieczenia. Następnie zimne pokrojone na kawałki masło. Całość posiekać albo chwilę zmiksować. Dodać zółtka oraz śmietanę. Zagnieść kruche ciasto.
Podzielić na dwie części. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 45 minut. 

dodatkowo-
- 100g wiórek kokosowych
- 40 g miodu
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- ¼ łyżeczki soli

Na patelni umieścić mleko, masło, cukier i miód. Całośc należy podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut. Dodać sól i wsypać wiórki kokosowe. 

Z lodówki wyciągnąć schłodzone ciasto. 
Rozwałkować jeden blat i piec w 180 stopniach przez 20 minut, na złoty kolor. Ostudzić i wyciągnąć z formy. 

Rozwałkować drugi blat. Umiećić w formie. Wyłożyć masę kokosową. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Masa na wierzchu powinna się skarmelizować i nabrać złotego koloru. Jeśli już wcześniej nabrała koloru, to należy po prostu przykryć wierzch folią. Nie można wyciągnąć wcześniej, bo spod będzie niedopieczony.

Krem waniliowy:
- 400 ml mleka
- 1 budyń waniliowy (40g)
- 1/2 szkl. ksylitolu
- 2/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego albo kilka kropel aromatu
- 50 g masła

300 ml mleka zagotować z ksylitolem. W 100 ml rozpuścić budyń. Dodać do gotującego się mleka. Energicznie mieszać i gotować, aż masa zacznie bulgotać. Dodać aromat/esktrakt oraz masło. Mieszać do rozpuszczenia masła. Przykryć folia spożywczą albo woreczkiem, tak żeby dotykał powierzchni masy- unikniemy wysychania wierzchu. 

Masa kajmakowa:
- 350 ml mleka
- 1 budyń waniliowy (40g)
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 150 g kajmaku
- 50 g masła

250 ml mleka zagotować. W 100 ml rozpuścić budyń oraz dodać mąkę orkiszową. Dobrze wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Energicznie mieszać. Gdy masa zacznie bulgotać, to zdjąć z ognia. Przykryć folią dotykając wierzchu i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Masę kajmakową w temp. pokojowej zmiksować z masłem też w temp. pokojowej. Dodawać stopniowo ostudzony budyń. 

Przekładanie

Na sam spód dajemy kruchy blat. Smarujemy dżemem porzeczkowym i dodajemy rodzynki- u mnie namoczone wcześniej w alkoholu. Na wierzch budyń waniliowy. Przykrywamy biszkoptem. Następnie cały krem kajmakowy, a na wierzch kruchy blat pieczony z wartswą kokosową.

Gotowe! ;)














3 komentarze:

  1. proszę mi napisac czy ten krem nie jest rzadki na tak mało masła ,,,,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) Nie jest, ponieważ użyłam mniejszej ilości mleka ;) Nigdy nie daję bardzo dużo masła, bo dla mnie wtedy krem jest zbyt maślany i wtedy robi się bardziej luźny jeśli nie trzyma się w lodówce. Typowo budyniowy krem gęstnieje szybciej i moim zdaniem jest bardziej zwarty :)

      Usuń
  2. Prezentuje się super, w sam raz na ostatki :)

    OdpowiedzUsuń