poniedziałek, 4 grudnia 2017

Placuszki dyniowo-kokosowe (low carb)




Może bardziej jesiennie, niż zimowo, ale dynia zawsze dobra ;)

Placuszki na bazie dyni z dodatkiem mąki kokosowej. Połączenie polskich klimatów z ciepłem tropików - rezultat świetny! 

Idealna propozycja na śniadanie dla tych, którzy nie przepadają za owsianką, ale lubię słodkie śniadania. Wolą posiłki białkowe od rana, ale tęsknią za słodkim początkiem dnia :D Mąka kokosowa jest niskowęglowodanowa, dynia tak samo, a jajko to idealne źródło białka i witamin! 

Koniecznie do zrobienia ;)


Placki dyniowo-kokosowe
5-7 sztuk

- 200 g startej dyni
- 30 g mąki kokosowej
- 1 jajko
- 1 białko
- 50 ml mleka roślinnego/zwykłego
- odrobina cynamonu
- słodzik- u mnie 2 tabletki stewii
- odrobina masła klarowanego/oleju do smażenia

Dynia powinna być starta na drobnych oczkach, ale nie na papkę. 
Jajko roztrzepać z białkiem i mlekiem. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Odstawić na 10 minut/
Patelnię dobrze rozgrzać z dodatkiem tłuszczu- ja smarowałam po prostu patelnię kawałkiem masła klarowanego. Układać placuszki za pomocą mokrej łyżki i delikatnie rozpłaszczyć. 
Ważne, żeby od razu po ułożeniu placuszków zmniejszyć ogień na mniejszy i przkryć pokrywką. 
Placuszki smażyć kilka minut z każdej strony.

Polecam nie robić dużych placuszków, bo mogą się rwać- taka natura mąki kokosowej.
Same w sobie są mięciutkie i wcale nie suche, a to zasługa dyni. 
Najważniejsze, żeby się nie spieszyć i delikatnie przewracać! :)

Smacznego!









2 komentarze:

  1. Na pewno świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo jestem ciekawa tych placuszków, na pewno poeksperymentuję z tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń