piątek, 29 grudnia 2017

Mini tarty z gruszkami i budyniem







Może wiele z Was jest przesłodzona po Świętach, ale liczę na to, że są ze mną Ci, którym nigdy nie brak słodkiego akcentu :D


Weekend tuż tuż- tym razem sylwestrowy, więc warto pomyśleć o małej słodkiej przekąsce. 

Ten przepis idealny jako jedna konkretna tartaletka dla 3 osób, ale też można je przyrządzić w mniejszych foremkach i uzyskać tym samym więcej sztuk ;)

Gorąco polecam, bo te tartaletki nie mają za wiele cukru i dodatkowo są bez glutenu! Palce lizać ;)


Ciasto kruche:
3 większe tartaletki

- 220 g mąki bezglutenowej*
- 80 g masła/oleju kokosowego
- 20 g miodu albo syropu klonowego
- 40 g erytrolu
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli


Mąki wymieszać ze sobą. Przesiać. Dodać sól, erytrol i proszek do pieczenia.
Następnie zimne masło albo olej - najlepiej w drobnych kawałkach. Całość posiekać. 
Dodać miód i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

Wypełnić 3 większe formy do tartaletek- można użyć również mniejszych albo jedną większą. 
Wstawić na 10 minut do lodówki. Wyciągnąć i wyłożyć obciążnikami.
Piec w 190 stopniach przez 10 minut, następnie wyciągnąć obciążniki i dalej do zrumienienia, ok. 7-10 minut.

* użyłam 100 g mąki ryżowej, 50 g skrobi ziemniaczanej, 30 g mąki z tapioki, 40 g mąki migdałowej. Można użyć tradycyjnej mąki również - pszennej, orkiszowej.

Duszone gruszki:

-2 gruszki
-50ml wina białego
-8 daktyli suszonych
-1 łyżka miodu + 1 łyżka cukru kokosowego
-1 łyżka masła/oleju kokosowego
-50 ml mleka

Suszone daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut. Następnie odcedzić. 

Gruszki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i cukier kokosowy. Dodać gruszki i podsmażyć na średnim ogniu. Następnie dolać wino i mleko. Poddusić owoce, aż płyny wyparują. 

Gruszki ostudzić. Dorzucić miód i daktyle. Dobrze wymieszać.

Krem budyniowy:

- 40 g budyniu waniliowego- 1 opakowanie
- 400 ml mleka- można użyć zwykłego albo roślinnego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1/3 szklanki erytrolu
- 30 g masła/oleju kokosowego

Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu używając 400 ml mleka zamiast 500 ml. Na koniec dodać masło albo olej i dokładnie wymieszać. 

Składanie:

Na gotowe spody wyłożyć musgruszkowy, następnie budyń. Wierzch polecam posypać orzeszkami :)
















2 komentarze:

  1. Ja bym mogła żyć samym słodkim i przesłodzona nigdy się nie czuję ;) a jak do tego jeszcze gruszki i wszystko na kruchym spodzie...dla mnie idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :) Uwielbiam takie słodkości :D

    OdpowiedzUsuń