wtorek, 14 listopada 2017

Pierogi ziemniaczane z pieca (bez glutenu)




Jestem dużą fanką pierogów, ale nie za często je jem. Sklepowe to nie to samo, a na co dzień trochę brak czasu na ich lepienie. Są jednak chwile, kiedy jest czas i chęć na dłuższe gotowanie ;)


Takich pierogów jeszcze nie jadłam. Ciasto nie jest typowe, bo składa się w znacznej mierze z gotowanych ziemniaków. Inspirowałam się przepisem na tak zwane soczewiaki, czyli pierogi z  ciasta ziemniacznego nadziewane soczewicą. Zrobiłam jednak wersję lekko azjatycką, ponieważ z użyciem pasty miso. Ostatnie dodaję ją do swoich warzyw, bo potrzebowałam małej odmiany smakowej :D

W moim wydaniu pierogi nie są smażone, lecz pieczone. Do tego farsz jest bardziej warzywny. Do soczewicy cały czas staram się przekonać, więc wolałam użyć ciecierzycy, ale oba produkty można stosować wymiennie :)

Dla mnie to bardzo smaczna alternatywa mącznego ciasta. Ciasto jest chrupiące, ale nie tak jak smażone pierogi. Świetnie się sprawdzą jako alternatywa kanapek, bo są również pyszne na zimno :)

Nie możecie nie spróbować!



Ciasto ziemniaczane:

- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g mąki*
- 1 jajko**
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki pr. do pieczenia
- sól, pieprz

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Torchę twardsze, niż na kopytka. Jeśli ciasto za bardzo się klei, wystarczy dodać odrobinę mąki. Wiele zależy od rodzajów ziemniaków.
Ciato schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

* u mnie 60 g gryczanej, 30 g tapioki, 30 g z ciecierzycy, 30 g kukurydzianej
** jajko można zastąpić 1 łyżką siemienia lnianego wymieszanego z 4 łyżkami wrzątku.



Farsz:

- 150 g cukinii
- 50 g papryki czerwonej(1/2 sztuki)
- 1 cebula czerwona (średnia)
- 1 cebula zwykła (średnia)
- 100 g boczniaków
- 80 g pieczarek
- 50 g marchewki
- 1 puszka ciecierzycy albo soczewicy
- 100 g białej kapusty
- 1 ząbek czosnku
- 4 suszone pomidory
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka jasnej pasty miso ( można kupić w sklepie Słodko Kwaśny )
- pieprz
- masło klarowane
- 1 żółtko + 1 łyżka mąki z ciecierzycy/ziemniaczana***

Boczniaki drobno pokroić.
Paprykę i obie cebule pokroić w kostkę.
Cukinię, marchewkę, pieczarki zetrzeć na tarce.
Kapustę pokroić w cienkie plasterki, jeśli są długie to przekroić dodatkowo na pół. 
Pomidory suszone w cienkie paseczki. 

Na jednej patelni oddzielnie podsmażyć kapustę białą, którą należy lekko posolić. Gdy się zrumieni, wlewamy wodę na wysokość kapusty i gotujemy. Woda musi całkowicie odparować, dlatego pod koniec , gdy będzie mała jej ilość należy pilnować, żeby nie spalić ;)

Na drugiej patelni podsmażyć paprykę, obie cebule, pieczarki, boczniaki, marchewkę i cukinię. 

Ciecierzycę albo soczewicę podusić widelcem na papkę. 

Podsmażoną kapustę dodać do reszty warzyw. Dodajemy pozostałe składniki, czyli suszone pomidory, soczewicę/ciecierzycę oraz przyprawy. Ilość soli i pieprzu według smaku. Masę można próbować w trakcie,a na koniec dodać żółtko oraz mąkę. Wymieszać. 
Odstawić do wystudzenia.

*** żółtko i mąkę można zastąpić 1 łyżką siemienia lnianego.

Pieczenie:

Schłodzone ciasto rozwałkować nie zapominając o podsypaniu mąką, żeby ciasto nie przykleiło się do blatu. Wycinać krążki, ułożyć farsz i zagnieść brzegi na kształt pieroga :)

Gotowe pierożki posmarować delikatnie jajkiem- opcjonalnie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-25 minut, aż będą złociste. 

5 min.przed zakończeniem pieczenia pierożki można delikatnie posmarować olejem, wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca ;)













2 komentarze: