wtorek, 7 listopada 2017

Piernik staropolski- bez dodatku cukru i mleka



Przygotowanie piernika staropolskiego czas zacząć :) Na blogach już pojawiają się przepisy, czy po prostu "przypominacze" o zabraniu się za mieszanie ciasta. U mnie również ciasto zarobione i odstawione do leżakowania :)  Jest to nasz ulubiony przepis, z którego pieczemy pierniki, więc nie mogło go zabraknąć!


Wprowadziłam jednak kilka modyfikacji do przepisu. Tak samo było rok temu, lecz było już za późno na dodawanie przepisu, ale w tym roku zdążyłam, z czego bardzo się cieszę! 


Bo pierniczki rok temu wyszły cudowne, nikt nie podejrzewał dodatku na przykład mąki gryczanej ;)


Ciasto jest przepyszne, nie czuć moich modyfikacji ani w smaku ,ani w konsystencji. Dla osób nietolerujących mleka oraz unikających białego cukru ten przepis na pewno się sprawdzi. Użyłam również kilku rodzajów mąki, więc w sumie to ciasto jest zdrową propozycją :)



Piernik staropolski:

- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 g mąki owsianej
-150 g mąki gryczanej białej
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g mąki z tapioki
- 500 g miodu
- 250 g masła
- 3 jajka
- 100 g ksylitolu
- 200 ml mleka migdałowego
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy do piernika/korzennej
- 1/2 lyżeczki soli
- aromat śmietankowy/waniliowy ( moim zdaniem jego dodatek świetnie podkręca smak piernika)

Każdą mąkę przesiać, wymieszać ze sobą i dodać sól. 
Mleko zagotować i ostudzić.
Masło,miód i ksylitol zagotować. Wrzącą mieszaninę wlać do mąki- zaparzamy ją. Całość zmiksować. Odstawić do wystudzenia- ciasto może być letnie, ale nie gorące, inaczej jajka się zetną. 

Do ostudzonego mleka dodać sodę oczyszczoną i aromat  -  wymieszać.
Do ciasta dodać pozostałe składniki, czyli wbić jajka, dosypać cynamon, przyprawę korzenną oraz dolać mleko z sodą i aromatem. 
Całość dokładnie zmiksować albo dobrze wymieszać łopatką. 
Odstawić do wystudzenia.
Następnie przykryć folią albo ściereczką i umieścić w lodówce albo chłodnym pomieszczeniu na co najmniej 4 tygodnie. 

Teraz pozostaje tylko uzbroić się w cierpliwość ;)










3 komentarze:

  1. Czym mozna zastapic make z tapioki?a czy taki miks mąk wyczuwalny jest w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten miks nie jest wyczuwalny, naprawdę :) W domu robię pierniczki z tego ciasta i wszystkim smakują. Mąkę z tapioki możesz zastąpić skrobią ziemniaczaną albo kukurydzianą :)

      Usuń
  2. Ja też lubię pierożki. Przepis zapisuję sobie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń