czwartek, 2 listopada 2017

Jaglanka a la Nutella



Co prawda, śniadanie trochę zaległe, bo z początku października, ale to nie znaczy, że "przeterminowane" ;) 

Z dostaniem truskawek może być trudniej, ale nadal można je dostać. Gorzej jednak z nektarynkami, ale śmiało sprawdzą się gruszki, śliwki czy pomarańcze :)


Do tej wersji jaglanki pasuje wiele owoców, więc śmiało można ją robić niezależnie od sezonu. Zresztą jej smak idealnie nadaje się jako "umilacz" w jesienne dni. Rozgrzewa i wywołuje uśmiech na twarzy dzięki czekoladzie oraz orzechom laskowym. 


To taka zdrowsza wersja popularnego kremu czekoladowo-orzechowego, tylko, że pełna wartości odżywczych,a nie pustych kalorii :)




Jaglanka czekoladowo-orzechowa:
1 porcja

- 40 g płatków jaglanych
- 1/2 szkl. wody
- 2/3 szkl. mleka roślinnego
- 15 g masła z orzechów laskowych
- 10 g kakao naturalnego
- 1 łyżeczka syropu klonowego/cukru kokosowego/ miodu
- 1 łyżeczka erytrolu albo stewia

+ owoce, czy inne ulubione dodatki!

Płatki zalać wodą oraz mlekiem. Dodać syrop klonowy albo cukier kokosowy. Jeśli używacie miodu, to dodajemy dopiero na końcu. Do tego od razu kakao oraz erytrol. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodajemy miód oraz masło orzechowe. Dobrze wymieszać. 

Podawać z ulubionymi dodatkami- u mnie zawsze owoce! ;)







2 komentarze:

  1. A ja na śniadania nigdy ochoty nie mam ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka wersja jaglanki idealnie też pasuje na deser, nie musi to być śniadanie ;)

      Usuń