piątek, 27 października 2017

Makaron z pastą miso- nowe odkrycie




Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam makaron ryżowy- cienki i gruby. Jest w nim coś przyciągającego. Najlepiej oczywiście sprawdza się w daniach azjatyckich- po chińsku, po indyjsku, po japońsku. Nie jest to, aż tak istotne. Najważniejsze są przyprawy i dodatki. W tym tkwi sekret...


Moim nowym odkryciem jest pasta miso. Są różne jej rodzaje, które decydują o intensywności smaku. Ja wybrałam tę najbardziej uniwersalną. Pasta miso jest produktem opartym fermentowanym ryżu oraz soi. Jej smak jest nie do podrobienia. Trzeba jednak uważać, żeby nie kupować tej barwionej karmelem i "doprawianej" glutaminianem sodu, bo wtedy nie wiadomo, jak ta pasta smakuje naprawdę. Swoją zakupiłam w sklepie Słodko Kwaśny. Ma krótki smak i jest produktem oryginalnym :)



Jej zastosowanie w kuchni jest też dość szerokie- bardzo często stanowi bazę zupy, nazywanej zresztą "zupą miso", a oprócz tego świetnie się sprawdzi do wegańskiego rosołu, zupki w stylu chińskim, marynat czy po prostu sosów.


U mnie miso zostało żyte do przygotowania sosu do warzyw. Tak zwaną wisienką na torcie była prażona mąka arachidowa oraz wędzone tofu.... Przyznam, że wyszło mega smakowicie ;)



Makaron ryżowy z pastą miso i warzywami (wegański)
2 porcje 
p.s. na zdjęciach są mniejsze porcje, reszta została na patelni ;)


- 80 g makaronu ryżowego grubego
- 400 g boczniaków
-1 marchewka
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/3 papryki żółtej
- 1 cebula
- 200 g kapusy pekińskiej
- kilka garści szpinaku
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- kolendra suszona
- pieprz, odrobina papryki ostrej

- 1 łyżka jasnej pasty miso (u mnie ze sklepu Słodko Kwaśny)
- 80 ml śmietany ryżowej
- 100 g wędzonego tofu

Marchewkę pokroić w cienkie talarki.

Boczniaki i kapustę pekińską w paski, cebulę w piórka, czosnek oraz obie papryki w kostkę. 
Podsmażyć najpierw paprykę czerwona i żółtą, marchewkę i kapustę na dwóch  łyżkach oleju. Dodać następnie cebulę, czosnek i boczniaki. Dalej podsmażać, aż warzywa się zrumienią. 
Dolać śmietankę i dalej podgotować. Na koniec dodać pastę miso oraz szpinek. Podsmażyć jeszcze chwilę, aż liście szpinaku opadną. Dodać pieprz, paprykę i 1/4 łyżeczki kolendry. 

Tofu pokroić i zrumienić na  łyżce oleju. 

Makaron ugotować. 
Podawać z warzywami oraz tofu. 

Można posypać wierzch podprażoną maką arachidową dla smaku- jest to bardzo ciekawy dodatek, polecam ;)
























1 komentarz: