czwartek, 5 października 2017

Kruszonkowiec z owocami (bez glutenu)



Pyszne kruche ciasto z dużą ilością swieżych owoców podkręcone dodatkiem suszonych.Ciasto kruche bez glutenu, zmodyfikowane, tak żeby było zdrowsze, dlatego też zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam trochę białka w postaci cieciorki i pozbyłam się białego cukru.Zmiany na plus, bo ciacho było mega smaczne :)



Kruche ciasto:
forma 26x21

- 100 g mąki ryżowej
- 100 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g mąki gryczanej jasnej/owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki jaglanej
- 100 g oleju kokosowego albo masła
- 1 jajko + 1 żółtko*
- 100 g zmiksowanej ciecierzycy
- 50 ml syropu klonowego/miodu
- 50 g erytrolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli

Mąki wymieszać ze sobą, z proszkiem do pieczenia i solą. Przesiać.
Ciecierzycę wymieszać z jajkiem i żółtkiem - jeśli ciecierzyca nie jest idealnie gładka, to można ją zblendować razem z jajkiem i żółtkiem.
Do suchych składników dodać pozostałe. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, to polecam dać kawałek rozdrobionego banana- o długości 2-3cm.
Podzielić na 2 części w propocji 1/3 i 2/3. Większą część schłodzić przez 30 minut.

Do mniejszej dodać dodatkowo:
+ 20 g cukru kokosowego
+ 30 g masła orzechowego/migdałowego
+ 20 g budyniu w proszku ( u mnie 2 łyżki)

Wymieszać i zrobić kruszonkę- ciasto powinno być trochę klejące.
Wstawić do lodówki - w misce, nie łączyć w kulę, lecz zostawić okruchy.


* w wersji wegańskiej należy użyć 1 łyżki mielonego lnu zalanej 50 ml wrzątku. Dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia

Nadzienie:

- 200 g śliwek
- 200 g brzoskwini
- 200 g jabłek
- 100 g ananasa
- 50-100 g bakalii- u mnie rodzynki i daktyle. Dodać dla smaku
- 2 łyżka cukru kokosowego
- 10 g oleju kokosowego/masła klarowanego
- 1 łyżka mąki ziemniacznej.

Ananasa, brzoskwinie i śliwki pokroić w kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce.
Bakalie zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić. Daktyle pokroić.
Na patelni rozpuścić masło i cukier kokosowy- 2 minuty na małym ogniu.
Dodać pokrojone w kostkę owoce- podsmażać na średnim ogniu przez 5 minut pamiętając o mieszaniu. Następnie dodać starte jabłko, zmniejszyć na mały ogień i podpiekać jeszcze przez 5 minut. Ostudzić. Dodać 1 łyżkę mąki ziemniacznej oraz bakalie. Wymieszać.

Pieczenie:

Formę 21x26 wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyłożyć na spód. Nałożyć nadzienie i na wierzch dać przygotowaną kruszonkę. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut, aż wierzch będzie złocisty.















2 komentarze: