piątek, 20 października 2017

Kluski bananowo-kokosowe na mleku migdałowym



Śniadanie u mnie zazwyczaj jest na słodko- owsianki, jaglanki, ryż na mleku, kleiki, to są moje ulubione propozycje. Do tego różne owoce- nigdy jeden :D No i dodatki- kakao, masło orzechowe, dżem, migdały itd. Uwielbiam ;)


Tymczasem, pokusiłam się jednak na coś nowego- śniadaniowe propozycje też na blogu muszą się pojawiać. Kluski gotowane na mleku bardzo mnie zaciekawiły. Zrobiłam jednak swoją wersję, kokosowo-bananową. Efekt? Bardzo smaczny! Kluseczki nie rozpadały się, miały delikatny posmak kokosa i banana. 


Konsystencję bardziej zwartą zawdzięczają mące z ryżu kleistego. Mąkę tę wykorzystuje się właśnie do robienia różnych kulek, czy kluseczek. Do dań na słodko pasuje idealnie. Gdzie można ją dostać? Ja swoją mam ze sklepu Słodko Kwaśny. Oryginalna mąka z ryżu kleistego- nawet z chińskimi napisami :D




Kluseczki bananowo-kokosowe

- 30 g mąki z ryżu kleistego ( kupić można TU )
- 20 g mąki kokosowej
- 1 jajko
- 1/2 banana (40g)
- 50 ml mleka migdałowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka erytrolu/ksylitolu

+ 1 szkl.mleka migdałowego albo innego- 
+ owoce- u mnie mango, mandarynka, gruszka
+ kakao- najlepiej nautralne wymieszane z erytrolem/ksylitolem.

Banana, jajko, mleko, wodę i wiórki kokosowe zblendować. Najważniejsze, żeby banan był zmiksowany. Wiórki nie muszą być idealnie.

Dodać obie mąki oraz erytrol/ksylitol. Dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąka kokosowa wchłonie nadmiar płynów. Masa powinna być gęsta, nie spływać z łyżeczki.
Mleko zagotować. Nakładać porcje masy do mleka i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Kluski wypłyną na wierzch. Dodać owoce, a na wierzch kakao. 


Polecam tę mąkę. Ja jestem pozytywnie zaskoczona. 
Można ją dodawać do bezlgutenowych ciastek, klusek, pierogów, ponieważ ma dobre właściwości wiążące i ciasta wtedy się tak nie kruszą
Opróćz tego w sklepie SłodkoKwaśny jest w bardzo przystępnej cenie :)


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz