piątek, 1 września 2017

Tarta a la Nutella - zdrowa wersja bez glutenu i laktozy






Kto nie lubi słodkich tart? Tarta z owocami, tarta z kremem waniliowym, tarta z serem, tarta z orzechami... Pomysłów jest dużo, ja tym razem chciałam przyrządzić tartę orzechowo-czekoladową, trochę na wzór cukierków Reese's, ale wyszła jednak tarta z nadzieniem laskowym, przypominająca w smaku trochę Nutellę


Orzechy laskowe są moim zdaniem jednym z najbardziej aromatycznych i krem na ich bazie wyszedł boski. Musiało być przy tym też zdrowo- tym razem nie wersja wegańska, bo z jajkami, ale za to bez glutenu i nabiału.  Tarta jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze. Tajemniczym składnikiem jest fasola, oczywiście kompletnie niewyczuwalna!


Spróbujcie, a sami się zdziwicie ;)



Krem laskowy:

- 1 puszka fasoli białej
- 200 ml napoju z orzechów laskowych (Kuchnie Swiata)
- 60 g masła z orzechów laskowych*
- 2 białka
- 100 g cukru kokosowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 jabłko
- 2 łyżki mąki orzechowej/migdałowej

Fasolę zblendować z masłem orzechowym oraz napojem z orzechów laskowych. Następnie dodać resztę składników oprócz jabłka. Dobrze zmiksować.
Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do masy.

* można kupić albo zmiksować prażone orzechy laskowe, aż do uzyskania konsystencji masła.

Spód kruchy:
forma do tarty o śr. 25cm

- 120 g mąki owsianej
- 100 g mąki ryżowej
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
- 30 g banana
- 2 żółtka
- 30 g syropu klonowego
- 80 g oleju kokosowego
- 50 g erytrolu
- szczypta soli

Banana zblendować z syropem klonowym.
Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić.
Każdą mąkę przesiać. Dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei, to wystarczy dosypać trochę mąki. Jeśli jest za suche, polecam dodać odrobinę banana albo mleka roślinnego.
Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Formę do tarty wysmarować delikatnie tłuszczem i obsypać mąką.
Ciasto rozwałkować albo ręcznie wylepić formę.
Na spód wysypać groszki/fasolkę jako obciążniki- ja na spód wyłożyłam papier i na ten papier wysypałam fasolę. Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Ściągnąć ciężarki i podpiekać jeszcze 5 minut.

Wyciągnąć i od razu wylać nadzienie.
Wstawić z powrotem do piekarnika- temp 180 stopni. Pieczemy dalej w tej temp. przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec dalej 20 minut. Wierzch powinien być sprężysty, ale ścięty.

Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwi. Tartę wyciągnąć z piekarnika po ok. 30 minutach.

Polewa czekoladowa:

- 70 g czekolady gorzkiej
- 50 ml napoju z orzechów laskowych *
- 3 łyżki zmielonego na puder erytrolu/ksylitolu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego

Czekoladę połamać, dodać pozostałe składniki  i całość rozpuścić powoli w kąpieli parowej.
Polewę wylać na tartę po wyciągnięciu z piekarnika.
Odstawić do całkowitego wystudzenia- wtedy nadzienie się utrwali, a polewa zgęstnieje. Polecam wstawić też tartę na 1-2 godziny do lodówki :)

* ten napój jest przepyszny, jedno z lepszych roślinnych substytów mleka na rynku, a lubię je testować, więc porównanie mam ;)














1 komentarz: