sobota, 23 września 2017

Sypane ciasto z owocami (bez białego cukru,glutenu,jajek)






Sypaną szarlotkę każdy zna. Ciasto jest niezwykle proste i przy tym smaczne. Zainspirowana szybkością tego wypieku postanowiłam zrobić nie szarlotkę, lecz sypane ciasto z owocami, rodzynkami, dżemem. Polewa czekoladowa i lukier cytrynowy z ksylitolu. Gwarantuję eksplozję smaku! Duża rozmaitość bez wyrzutów sumienia ;)



Ciasto sypane:
tortownica o śr. 23cm

- 50 g mąki kokosowej
- 80 g kaszki ryżowej/jaglanej*
- 60 g mąki owsianej bezglutenowej
- 60 g mąki ryżowej (najlepiej z ryżu brązowego)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2  łyżki wiórków kokosowych
- 20 g cukru kokosowego
- 100 g erytrolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka pr.do pieczenia
- szczypta soli


Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. 

Nadzienie:
- 1 duża nektarynka
- 1 brzoskwinia
- 1 gruszka
- 2 plastry świeżego ananasa
- 1 szkl. truskawek

- 1/2 szkl. dżemu - u mniez fig
- 30 ml wody
- 70 g masła
- 1/3 szkl. rodzynek

Owoce pokroić dość drobno i wymieszać ze sobą. Dodać rodzynki.
Dżem wymieszać z wodą.

Tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszką ryżową, mąką kokosową albo inną mąką. 
Wysypać 1/3 ciasta. W kilku miejsach małymi porcjami ułożyć połowę dżemu. Wyłożyć też połowę owoców. Wysypać 1/3 ciasta, ponownie dżem i owoce. Na wierzch ostatnia warstwa ciasta.

Masło powinno być miękkie. Na wierzchu poukładać małe porcje masła obok siebie. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. 

Polewy:

U mnie polewa czekoladowa z kakao, mleka roślinnego, odrobiny masła i erytrolu.
Lukier to cukier puder z ksylitolu wymieszany z sokiem z cytryny.

Ciasto gotowe.
Gwarantuję, że Was zachwyci :)


*można też użyć kleiku ryżowego














1 komentarz: