piątek, 29 września 2017

Kokosowo-budyniowa owsianka (wegańska)



Coś dla miłośników kremowych deserów. Dla tych, którzy lubią owsiankę w wersji mlecznej, gęstej, ale nie suchej. Jest to zarówno wspaniałe śniadanie, ale też deser, bo taka owsianka jest dość słodka i pełna smaku. Naprawdę pyszności! Gorąco polecam każdemu :)


Owsianka kokosowo-budyniowa:
1 porcja

- 30 g płatków owsianych
- 10 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego (5 g u mnie)
- 150 ml mleka ( u mnie migdałowe o smaku waniliowym)
- 150 ml wody + kilka łyżek do budyniu
- 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/ksylitolu

Płatki owsiane wymieszać z mąką kokosową i słodzidłem.
Przesypać do garnka, zalać wodą i mlekiem. Wymieszać. Gotować na małym ogniu przez kilka minut- u mnie 7  minut, ale od momentu zagotowania.
Budyń, czyli łyżeczkę proszku rozpuścić w 3 łyżkach wody, wlać do owsianki, gotować przez chwilę, aż owsianka zacznie bulgotać ;)

dodatki:
- ciemne naturalne kakao wymieszane z erytrolem 
- wiórki kokosowe
- suszona żurawina
- gruszka, nektarynka

Taka wersja owsianki jest super na leniwe śniadanie ;)
A do tego pojawia się kolejny pomysł na mąkę kokosową :D







2 komentarze:

  1. Wygląda trochę, jak owsianka, ale smakować może wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląd owsianki pozostał, ale płatki mają wspaniałą strukturę- miękkie, ale przy tym dość jędrne, a nie dziecięca papka :P

      Usuń