piątek, 4 sierpnia 2017

Maślane i pomarańczowe brownie (bez glutenu i laktozy)



Brownie to niby jedno z prostszych ciast. W moim przypadku jednak musiałam próbować i próbować, żeby zrobić wersję taką, jaką zawsze chciałam otrzymać...


Po pierwsze, brownie musi być wilgotne, nie chcemy żadnego murzynka :D
Po drugie, nie gdy brownie jest zbite,
Po trzecie, brownie musi rozpływać się w ustach,
Po czwarte, nie może być zapychające
Po piątek, brownie ma być czekoladowe, ale nie może być zbyt intensywne,
Po szóste, brownie musi mieć jakiś zdrowy element :D
Po siódme, w brownie musi znajdować się jakiś dodatkowy element


Jeśli Wy też macie podobne wymagania, to gorąco polecam ten przepis. Brownie jest wilgotne, miękkie, delikatne, ale nie zbite, ono po prostu samo się rozpływa

Nie będziecie się po nim czuć ciężko! Domowa skórka pomarańczowa wspaniale pasuje. 

A dzięki użyciu masła klarowanego brownie posiada cudowną maślano-mleczną nutę mimo,a nie ma w nim laktozy!


Masło klarowane, którego użyłam pięknie pachnie. Czuć w nim tę maślaność, której brakuje w niektórych masłach klarowanych. Swoje masełko zakupiłam w sklepie internetowym KUCHNIE ŚWIATA , tak wygląda:







Tymczasem zapraszam po przepis!

Maślano-pomarańczowe brownie:
forma 21x25

- 3 jajka z wolnego chowu
- 120 g czekolady gorzkiej
- 1/3 szkl. kakao
- 50 g miodu
- 70 g cukru kokosowego
- 60 g ksylitolu
- 1/3 szkl.mąki ryżowej
- 1/3 szkl. mąki owsianej
- 2 łyżki budyniu w proszku o smaku waniliowym
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

+ skórka z jednej pomarańczy + 20 g miodu/syropu klonowego + 1 łyżeczka masła + 2 łyżki soku z pomarańczy

Skórkę z pomarańvzy dwukrotnie zaparzyć. Następnie na patelni umieścić miód albo syrop klonowy, masło oraz sok z pomarańczy. Podgrzać do połączenia składników. Dorzucić skórkę i zwiększyć trochę ogień. Skórkę należy skarmelizować delikatnie. Odstawić do wystudzenia 

60 g czekolady, masło, kakao cukier i ksylitol rozpuścić w rondelku. 
Mąki wymieszać ze sobą dodając sól oraz sodę oczyszczoną.
Miód zmiskować z jajkami przez ok. 3 minuty. Wlać ostudzoną mieszankę czekoladową. Dodać ekstrakt waniliowy, drobno posiekaną pozostałą część czekolady oraz skórkę pomarańczową. 

Brownie pieczemy w 170 stopniach przez 25 -30 minut. Wierzch powinien się ściąć i uzyskać cienką skorupkę. Środek powinien być mokry, a samo ciasto trochę podrosnąć. Po wyciągnięciu docisnęłam wierzch ciasta łyżką - dzięki temu całość jest zwarta, ale nie zbita. 

Ciacho należy odstawić do całkowtego wystudzenia





















1 komentarz:

  1. Same zdrowe produkty :) Chętnie bym zjadła :)
    http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń