wtorek, 22 sierpnia 2017

Kapusta pieczona po azjatycku- nowy smak!





Często podkreślam, że uwielbiam kapustę- zwłaszcza białą oraz kiszoną. Żeby jednak moje zamiłowanie trwało jak najdłużej, potrzebna jest kreatywność, aby kapustne dania nie były na tak zwane "jedno kopyto". Surówka z kapusty jest smaczna, ale też trochę nudna i niezbyt złożona w smaku.


Za to tej rozmaitości nie brakuje w kuchni azjatyckiej. Dlatego też bardzo zasmakowało mi połączenie kapusty z olejem sezamowym. W Internecie popularnością cieszy się pieczony kalafior, zapiekana brukselka czy grillowana fasolka szparagowa. Te formy obróbki nadają wyjątkowego aromatu... Tak samo jest w przypadku kapusty- pieczenie wydobywa jej charakter oraz delikatnie słodki smak. 

W połączeniu z olejem sezamowym i innymi dodatkami otrzymujemy wyjątkowe warzywne danie, które stanowi albo dodatek do dania głównego albo jest przepyszną lekką kolacją.


Nie analizujcie za dużo, tylko od razu wypróbujcie. Kapusta to przepyszne warzywo, które zawiera sporą dawkę błonnika, witaminy K, C, A oraz z grupy B. Obniża poziom złego cholesterolu oraz wspomaga układ odpornościowy. 


Nie pozostaje nic innego, jak skoczyć do warzywniaka po główkę białej kapusty :D



Pieczona kapusta z olejem sezamowym:
inspiracja: The Fitchen
3-4 porcje

- 1 główka średniej kapusty (1.5 kg)
- 150 g cukinii
- 1 czerwona cebula
- 200 g pieczarek
- 1 łyżeczka masła klarowanego/ oleju z pestek winogron
- 3 łyżki oleju sezamowego - Kuchnie Świata
- 1 ząbek czosnku
- koperek, szczypiorek, 
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku

Kapustę posiekać w paski. Umieścić w naczyniu żaroodpornym albo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać sosem sojowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kapustę pieczemy przez ok. 20-30 minut. Powinna zmieknąć i nabrać lekko złocistego koloru.

W czasie pieczenia kapusty podsmażamy na maśle/oleju cebulę, cukinię i pieczarki. Cebulę i cukinię pokroiłam w paski, a pieczarki w nieregularne kształty ;)
Na koniec dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek. 
Następnie przyprawy. 
Upieczoną kapustę dorzucamy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżym szczypiorkiem oraz koperkiem.
Na koniec najważniejszy składnik- olej sezamowy. Dodajemy do ciepłych warzyw, ale nie podgrzewamy już.
Podajemy najlepiej od razu!

Przepyszne połączenie pieczonej kapusty z warzywami.
Smacznego :)
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz