środa, 23 sierpnia 2017

Dżem truskawkowy bez cukru na agarze





Co prawda główny sezon truskawkowy na nami, ale nadal w sklepach można dostać późne polskie truskawki. Ja nie ukrywam, że truskawki zajadałam głównie w całości i zapomniałam trochę o truskawkowych przetworach. 

Na szczęśćie nic straconego i szybciutko zrobiłam kilkanaście słoiczków dżemu... i to jakiego!  

Bez białego cukru, na agarze dzięki czemu dżem jest szybciutki w przygotowaniu. Smakowo również jest bez zarzutów dzięki cytrynie i wanilii. Gorąco polecam!!!

Taki domowy dżem to samo zdrowie! :) :) :)



Dżem truskakwowy bez cukru na agarze:

- 1 kg truskawek
- 1/2 szkl. erytrolu
- stewia***
- 3 łyżki syropu daktylowego
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu albo pasty waniliowej
- 1 łyżka agaru + 50 ml wody

Truskawki drobno pokroić. Umieścić na patelni i gotować, aż truskawki puszczą sok, który zacznie wrzeć. 

Z cytryny zetrzeć skórkę i podwójnie sparzyć. Wycisnąć również sok. 

Do truskawek dodać erytrol, stewię, syrop daktylowy. Gotować przez 15 minut na małym ogniu.
Następnie truskawki rozdusić- użyłam do tego ręcznego tłuczka do ziemniaków ;) Chciałam żeby były wyczuwalne małe kawałki truskawek. Dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu.

Na koniec dodać sok z cytryny, skórkę oraz agar wymieszany z 50 ml wody. Dżem gotować przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia. 

Zimny dżem powinien mieć konsystencję gęstą, ale bez struktury galaretki. Próbujemy również, czy jest wystarczająco słodki. Jeśli za mało, to dodajemy erytrol/ ksylitol albo stewię.

Jeśli zimny dżem okaże się dla Was zbyt luźny, przypominający raczej sos, to wystarczy umieścić ponownie na kuchence, zagotować i dodać 1/2 łyżeczki agaru. Pamiętajcie jednak, że dżem będzie jeszcze gotowany w słoiku. Z kolei jeśli dżem będzie zbyt galaretkowaty, to wystarczy podgrzać i dolać trochę wody.

Dżemu nie przekładałam od razu do słoiczków, ponieważ najpierw chciałam sprawdzić jego konsystencję- nie każdy agar u mnie działał tak samo. 

Gotowy dżem ponownie podgrzewam- powinien być bardzo ciepły.
Przekładam do słoiczków, zakręcam i gotuję w garnku przez 30 minut. 



*** w przypadku użycia koncentratu wystarczy wziąć na czubku łyżeczki. Jeśli posiadacie tabletki, to ok. 15 sztuk, stewia w płynie- 30 kropelek, stewia w proszku (1 łyżeczka odpowiadająca 4 łyżeczkom cukru)- 3 łyżeczki stewii. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz