poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Brownie orzechowo-wiśniowe (wegańskie)



Nie będę się rozpisywać, bo szkoda czasu na pisanie, trzeba zabrać się za czytanie przepisu, a następnie od razu do kuchni albo do sklepu kupić brakujące składniki- bo warto! :D

Boskie brownie - wegańskie, bezglutenowe i bez białego cukru. Ale smak cudowny! Dorównuje wersji tradycyjnej w 100% :)

Krem orzechowy- nie zorientujecie się, że jest na bazie kaszy jaglanej. Do przygotowania użyłam nowego masła od Primaviki- według mojego podniebienia, ta wersja jest naprawdę udana, a kawałki orzechów to idealny chrupiący element :)


Krem wiśniowy- kremowa konsystencja, super smak - idealnie się komponuje z orzechami!

Całość tworzy bardzo udane połączenie smaków. Nikt się nie zorientuje, że kremy nie mają nabiału, a samo ciasto to w rzeczywistości dawka zdrowych kalorii :)




Brownie wegańskie:
forma 21x26 cm

- 100 g oleju kokosowego/ z pestek winogron/ rzepakowego
- 40 g kakao
- 100 g czekolady gorzkiej posiekanej
- 100 ml mleka roślinnego
- 15 g siemienia lnianego złocistego + 80 ml wrzątku
- 100 g białej fasoli
- 50 g syropu klonowego
- 50 g daktyli
- 100 g erytrolu
- 120 g mąki ( 30 g proszku budyniowego, 30 g migdałowej, 30 g kukurydzianej, 30 g ryżowej)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Siemię lniane zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15 minut. Zdjąć talerzyk i ostudzić.

Mleko roślinne powinno być w temp. pokojowej. Do oleju dodać kakao i mleko- wymieszać
Wszystkie mąki wymieszać ze sobą, dodać sól, sodę oczyszczoną oraz erytrol.

Fasolę zblendować z daktylami i syropem klonowym. Do masy fasoloswej dodać siemię lniane. Zmiksować. Dolać olej wymieszany z kakao i mlekiem.
Na koniec wsypać mąkę i wymieszać. Dodać pokrojoną na kawałki czekoladę.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez ok. 25 minut.

Krem wiśniowy:

- 230 g ugotowanej kaszy ( 60 g surowej)
- 250 ml mleka roślinnego
- 30 g kisielu wiśniowego
- 1 łyżeczka agaru
- 3 łyżki dżemu wiśniowego (bez cukru najlepiej)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 50 g erytrolu

Wszystkie składniki bardzo dobrze zblendować. Na gładką masę. Umieścić w garnku i zagotować. Masę należy cały czas mieszać i gotować na małym ogniu przez kilka minut.

Przykryć folią spożywczą dotykając wierzchu kremu.

Krem orzechowy:

- 230 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 50 g daktyli
- 60 g masła orzechowego Crunchy 100% Primavika
- 50 ml mleka roślinnego + 1 płaska łyżka budyniu waniliowego

Kaszę zblendować z daktylami i masłem orzechowym. Budyń rozpuścić w mleku i dolać do zblendowanego kremu. Zagotować. Cały czas mieszać gotując przez kilka minut na małym ogniu. 

Składanie:

Na brownie nałożyć krem orzechowy. Wstawić na 20 minut do lodówki. Wyłożyć krem wiśniowy. Dla dekoracji i smaku wierzch posypałam bakaliami. 
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 




















1 komentarz: