czwartek, 20 lipca 2017

Vege - Meksykańskie kotlety z soczewicy






Wegetariańskie kotlety to świetna obiadowa propozycja. W ten sposób można zrobić wartościowy obiad wegetariański, w którym na pewno nie zabraknie białka. Oprócz tego kotlety te są wegańskie, więc odpowiednie już dla każdego! 


Meksykańskie przyprawy w połączeniu z czerwoną soczewicą i innymi smacznymi dodatkami tworzą cudowne kotlety, które można jeść z ziemniakami albo zrobić z nich burgera wegańskiego/wegetariańskiego. 


Gorąco polecam taką wersję!



Meksykańskie kotlety z soczewicy:
5-6 kotletów

- 120 g soczewicy czerwonej
- 1 cebula czerwona
- 100 g pieczarek
- 50 g papryki czerwonej
- 1/2 marchewki
- garść szpinaku (opcjonalnie)
- 30 g kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków drożdżowych*
- 1 łyżka oleju**
- sól

+ do obtoczenia: 3 łyżki mąki z ciecierzycy, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki zmielonych nasion słonecznika (może być też mąka słonecznikowa/dyniowa), sól, pieprz


Soczewicę ugotować do miękkości i ostudzić. 
Na patelni rozpuścić olej/masło klarowanego. Cebulę, pieczarki i paprykę drobno pokroić, a marchewkę zetrzeć na tarce. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz szpinak. Chwilę podsmażyć i również ostudzić. 

Zimną soczewicę połączyć z zimną mieszanką z patelni. Dodać wszystkie przyprawy oraz kukurydzę. Na koniec dodać płatki drożdżowe, mąkę ziemniaczaną i siemię lniane. 

Odstawić masę do lodówki na 30 minut.
Na talerzu wymieszać mieszankę na "panierkę". Uformować kotlety i delikatnie obtoczyć w mieszance- nie potrzeba wiele. 

Smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Najlepiej posmarować pędzelkiem, a po odwróceniu kotletów na drugą stronę dodać odrobinę tłuszczu pod tę warstwę, która się smaży. Dzięki temu mąka nie pozostanie sucha, a kotlety nie będą tłuste :)
Można je też oczywiście upiec w piekarniku. Polecam jednak posmarować papier do pieczenia delikatnie olejem, żeby zapobiec przywieraniu kotletów. 

Smacznego! :)

*można zastąpić mąką z ciecierzycy lekko podprażoną na patelni.
** można też użyć masła klarowanego, ale wtedy całość nie jest wegańska :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz