sobota, 15 lipca 2017

Lody jeżynowe - bez maszynki :)




Świetnie orzeźwiające lody jeżynowe. Nie jest to czysty sorbet, wolę lody z elementem kremowości, dodatkowego smaku, niż mrożone lody wodne o smaku owocowym. 


Słodzone miodem, lekko cytrynowe i kokosowe. Lody są kremowe i kryją w sobie cały smak lata. Polecam dorzucić granolę, orzeszki, wiórki kokosowe- coś chrupiącego i zdrowy, owocowy deser gotowy!


Pyszne i proste! ;) 


Lody jeżynowe z kokosową nutą:

- 300 g owoców leśnych (można użyć mrożonej mieszanki)
- 1 dojrzała nektarynka
- 3 łyżki miodu/ syropu klonowego/daktylowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 70 g stałej części mleczka kokosowego

Owoce zblendować z sokiem z cytryny i nektarynką.
Mleczko kokosowe ubić na sztywno z miodem. Dodać w dwóch partiach do zblendowanych owoców i dobrze zmiksować. Najlepiej przez kilka minut. Wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę. 
Polecam po tym czasie ponownie zmiksować. Ponownie schłodzić.

Przed podaniem polecam wyciągnąć chwilę wcześniej z zamrażalnika - będzie łatwiej je porcjować.

Smacznego! :)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz