piątek, 23 czerwca 2017

Gryczane ciacha z masłem orzechowym i jabłkiem






Coś dla maniaków zdrowych ciastek. Żadne płatki owsiane,pszenne, ryżowe, orkiszowe... Tym razem płatki gryczane, które są świetnym źródłem błonnika i węglowodanów złożonych. Dają uczucie sytości, poprawiają perystaltykę jelit i są delikatniejsze w smaku od kaszy gryczanej. To także źródło witamin z grupy B, jak również E i PP. 

Takie ciastko złożone z płatków gryczanych, masła orzechowego i jabłka to wartościowa przekąska. 

W sezonie letnim polecam przełożyć je dżemem najlepiej domowym i stworzyć tym samym przekładane ciasteczka a la markizy :)



Ciatka gryczane z masłem orzechowym:
12-15 sztuk

- 50 g płatków gryczanych
- 100 ml mleka roślinnego
- 50 g daktyli
- 60 g masła orzechowego
- 1/3 szklanki mąki gryczanej ( można zmielić płatki gryczane)
- 100 g startego jabłka
- szczypta soli
- 1/3 szkl. ksylitolu/stewii
- 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego

50 g płatków zalać mlekiem i zagotować. Od razu odstawić i przykryć talerzykiem. 
Po 30 minutach zdjąć talerzyk i odstawić płatki do całkowitego wystudzenia. 

Do mąki gryczanej dodać ksylitol albo stewię (dowolny naturalny słodzik), sól oraz pokrojone daktyle. 

Do namoczonych płatków gryczanych dodać starte jabłko, masło orzechowe i dobrze wymieszać. Następnie suche składniki i aromat waniliowy. Wymieszać. 
Odstawić do lodówki na 1 godzinę. 

Następnie najlepiej wziąć duży arkusz papieru do pieczenia. Posypać go mąką i wyłożyć ciasto- będzie ono dość miękkie. Posypać je delikatnie mąką. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować. Ciastka nie powinny też być zbyt cienkie. 

Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Należy piec przez ok. 15 minut.


Gotowe!:)

Udanego weekendu moi mili :)


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz