poniedziałek, 1 maja 2017

Sernik gotowany z galaretką jeżynową



Coś ta wiosna psikus robi, tęsknota za wiosennymi smakami rośnie. Do tego budzą się też letnie wspomnienia i ochota na świeże, polskie owoce. Póki co pozostaje posiłkować się mrożonkami, ale dzięki nim można do kuchni wnieść trochę letniego słońca :) 


Przepis na ten sernik świetnie nadaje się jako przedsmak prawdziwych letnich smaków. Masa serowa gotowana skryta w miodowych blatach i uwieńczona musem jeżynowym. Ten sernik nie wymaga długiego leżakowania, ponieważ letnia masa serowa wylana na miodowe blaty sprawia, że szybciej kruszeją. Ponadto można go przechowywać w lodówce, dzięki czemu sernik będzie przypominał tę wersję na zimno!

Koniecznie do zrobienia, bo jest pyszny i pięknie wygląda :)



Ciasto kruche:

- 2 jajka
- 150 g masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g mąki owsianej
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g orkiszowej jasnej
- szczypta soli

Jajka krótko zmiksować z cukrem pudrem. Masło rozpuścić.
Do jajek dodać pozostałe składniki. Zagnieść. Ciasto podzielić na 3 częśći i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
U mnie forma 26x22 cm. Należy piecc w 180 stopniach do zrumienienia,przez ok. 15 minut. Każdy blat oddzielnie. 

Masa serowa:

- 0.5 kg sera kremowego naturalnego 
- 0.5 kg twarogu półtłustego
- 2 budynie śmietankowe
- 3 jajka
- 70 g masła
- 200 g cukru - można też użyć dowolnego słodzika.

Jajka zmiksować delikatnie z cukrem albo słodzikiem.
Twaróg przecisnąć przez praskę.

800 g sera umieścić w garnku i cały czas mieszać, musi być gładki i rzadszy. Do 200 g pozostałego sera dosypać budynie  i wymieszać, żeby nie powstały grudki.

Do sera w garnku dodać jajka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, żeby nie powstała jajecznica ;) Gotować przez ok.5 minut. Dodać ser z budyniem oraz masło. Ponownie gotować przez kilka minut. Masa powinna zgęstnieć. 
Przykryć folią spożywczą, tak żeby masa dotykała bezpośrednio masy. Odstawić, aż masa zrobi się letnia.

Mus jeżynowy:

- 350 g jeżyn (użyłam mrożonych)
- 350 ml wody
- 40 g cukru - można użyć słodzika, jak np. ksylitol, stewia, erytrol
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżeczek żelatyy

250 ml wody, jeżyny, cukier oraz sok z cytryny zblendować razem. Umieścić w garnku i zagotować. W 100 ml gorącej wody rozpuścić zelatynę, dodać do jeżyn i ponownie dobrze zmiksować.

Na jeden blat ciasta wyłożyć masę serową, przykryć drugim ciastem, reszta masy serowej, kruche ciasto i na wierzch tężejący mus jeżynowy.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz