czwartek, 4 maja 2017

Przekładaniec "Pomarańczowy Michałek"



Pyszne ciasto pomarańczowe a la biszkopt przełożone dwoma pysznymi kremami, w tym jednym na bazie cukierków Michałków. Połączenie pomarańczy, czekolady, sera jest przepyszne. Ciasto kruche w środku dodaje element chrupkości, który w każdym przekładańcu jest mile widziany. Jutro już piątek, więc ciasto idealnie się sprawdzi na weekendowe pieczenie! :)


Ciasto pomarańczowe:

- 1 i 1/4 szkl. mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 jajka 
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 szkl. soku z pomarańczy
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szkl. cukru trzcinowego
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym i cukrem pudrem na puszystą masę. 
Mąkę przesiać i dosypać sól oraz proszek do pieczenia. 
Do masy jajecznej dolać sok pomrańczowy i wsypać budyń. Zmiksować. 
Następnie do masy dodać mąkę, olej i jogurt. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy.

Spód formy 26x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i obsypać mąką albo bułką tartą. Wylać ciasto.
Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 minut- do zrumienienia i suchego patyczka. 

Ostudzić. Podzielić na pół. Wierzch blatu można trochę zeskrobać na okruchy- przydadzą się do posypania wierzchu.



Kruche ciasto:

- 70 g jogurtu naturalnego
- 60 g masła
- 80 g mąki owsianej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru ( można użyć też słodzika: stewii, ksylitolu, erytrolu)

Masło posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Schłodzić ciasto w lodówce przez 30 minut. 

Ciastem wylepić formę - też 26x22cm. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Ciasto obciążyć groszkiem i piec w 180 stopniach przez 10 minut. Wyciągnąć obciążniki i dopiec do zrumienienia, ok. 15 minut. 
Ostudzić. Również delikatnie zeskrobać na okruchy ;)

Krem ciemny:

- 350 g sera naturalnego kremowego
- 150 g michałków klasycznych
- 2 łyżki biudyniu waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki mleka

Ser umieścić w garnku razem z kakao. Podgrzać. Budyń rozpuścić w mleku i dolać do sera. Energicznie wymieszać. Podgrzewać przez kilka minut na małym ogniu, aż zacznie "bulgotać". Zdjąć z palnika. Do ciepłej masy dodać michałki i wymieszać do rozpuszczenia cukierków. Przykryć szczelnie folią i odstawić do wystudzenia.

Krem jasny:

- 500 g serka kremowego naturalnego ( typu philadelphia)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- naturalny ekstrakt waniliowy

Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać ser kremowy i cukier puder. Dobrze zmiksować. Następnie dosypać mleko w proszku i ekstrakt waniliowy. 

Składanie:

Na jeden blat ciasta pomarańczowego wyłożyć 2/3  kremu jasnego, na to ciasto kruche i krem ciemny. Przykryć ostatnim blatem ciasta pomarańczowego. Wyłożyć pozostałą część kremu jasnego i opruszyć okruchami z ciasta pomarańczowego i kruchego. 


Smacznego! :)















4 komentarze:

  1. Zapowiada się bardzo ciekawie:) Tylko czy mąka orkiszowa jest tutaj konieczna, czy można ją zastąpić zwykłą tortową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortowa pszenna też oczywiście się sprawdzi. Ja w swojej kuchni nie używam zwykłej mąki pszennej, stąd orkiszowa, która ma takie same właściwości jak mąka pszenna :)

      Usuń
    2. Świetnie:) Dziękuję za szybką odpowiedź:) Lubię tego typu ciacha, więc na pewno będę chciała wypróbować przepis:) Pozdrawiam

      Usuń
    3. Nie ma za co :) Ciasto jest naprawdę smaczne, polecam :)

      Usuń