czwartek, 11 maja 2017

Nowy wymiar pasztetu!




Jak dorzucić więcej białka do diety wegetariańskiej albo nawet wegańskiej? Do tego ograniczając produkty sojowe....Najlepszym rozwiązaniem są: fasola, soczewica i cieciorka. Ta ostatnia najbardziej przeze mnie lubiana. Humusy, czy inne cieciorkowe pasty, kotlety i pasztety- te potrawy uwielbiam :)

Do tego kocham smak pieczonej, smażonej, czy  prażonej kapusty. Taki pasztet pieczony w liściach kapusty to całkiem nowe doznanie smakowe. Taka niewinna kapusta, a wykonuje tak wielką robotę! Obiecuję, że się zakochacie!



Pasztet z ciecierzycy z warzywami:

inspiracją na pasztet w liściach kapusty był przepis z bloga Wegan Nerd

- 2 puszki cieciorki ( po odsączeniu powinno być 450-500 gramów)
- 150 g cukinii
- 200 g pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula zwykła
- 1 marchewka
- 3 jajka
- 1/3 szklanki płatków drożdżowych
- 3 łyżki mąki z cieciorki/ryżowej/owsianej/kukurydzianej
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka masła klarowanego
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, koperek, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatałowa.
- biała kapusta - mała główka



Cukinię, pieczarki i marchewkę zetrzeć na tarce. Cebule posiekać w kostkę. 
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Włożyć kapustę i podgotować chwilę, tak żeby liście można było łatwo oderwać. Wyciągnąć, ostudzić i oddzielić liście.
Ciecierzycę wypłukać i zblendować na gładką masę wraz z jajkami.
Na patelni rozpuścić masło i dorzucić najpierw starte warzywa, a następnie obie cebule. Podsmażyć i ostudzić. 
Do ciecierzycy dodać pozostałe składniki wraz z przyprawami. Całość dokładnie wymieszać.

Formę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia. Papier dodatkowo posmarowałam olejem pistacjowym. Na całości ułożyłam liście kapusty - część powinna wystawać ponad formę, ponieważ będziemy pasztet przykrywać. Jeśli macie małe liście, umieszczajcie je obok siebie, tak żeby forma była w całości wyłożona liścmi. Do środka wkładami farsz i przykrywamy kapustą. Lekko smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50-60 minut. Jeśli wierzch za bardzo się przypieka to należy go przykryć folią aluminiową. Pasztet wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Dopiero wtedy wycigać z formy. 

Podawać dołem do góry, tak żeby było widać cudowną warstwę kapusty!

Smacznego :)

















2 komentarze:

  1. Ostatnio też eksperymentuję z wege pasztetami. To obłożenie z liści kapusty muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu to stały punkt na światecznym stole ;)

    OdpowiedzUsuń