czwartek, 18 maja 2017

Ciasto prosto z Raju (bez glutenu i nabiału) ;)






Nie wiem, czy Wy też tak macie, ale ja często komponuję smaki ciasta na własną rękę. Biorę pod uwagę preferencje domowników, jak i swoje. Przy tym też liczy się okazja... Na rodzinne spotkania najlepsze są przekładańce! 

Tym razem wymyśliłam dwa maślane kruche blaty, ciasto kakaowe, mus truskawkowy i krem kokosowy - wyszedł trochę szary, ale wrażenie też jest spotęgowane obecnością ciemnego ciasta. 

Jak przystało na rajskie ciasto, na wierzchu są oczywiście wiórki kokosowe. 
Ciasto jest trochę czasochłonne, ale proste, przepyszne i zbalansowane- na pewno nie jest to cukrowy zapychacz, lecz kombinacja prawdziwych smaków jak kakao, truskawki, kokos! 


Kruche ciasto:

- 4 żółtka
- 250 g masła klarowanego albo bez laktozy lu oleju kokosowego
- 3 łyżki mleka sojowego
- 40 g miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kokosowej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli 
- 2 łyżki ksylitolu/erytrolu


Każdy rodzaj mąki wymieszać ze sobą oraz ksyliotlem/erytrolem. Dodać proszek do pieczenia, sól oraz miód. Następnie zimny pokruszony olej kokosowy/pokrojone zimne masło i żółtka. 
Całość zmiksować albo posiekać nożem, aż powstaną okruchy. 

Dolać mleko sojowe. Całość zagnieść. Podzielić na 3 częśći. Jedną część ponownie umieścić w misce, pokruszyć i dodać kakao. Zmiksować, aż kakao rozprowadzone będzie po całości. Zagnieść.
Wszystkie częśći owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 45 minut. 

Każdy z blatów należy upiec oddzielnie. Rozwałkować, ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia i wysypać groszek albo inne obciążenie. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut, śćiągnąć obciążniki i pieczemy jeszcze 15 minut- do złotego koloru. 
Blaty odstawić. 


Krem kokosowy:

- 400 ml mleka kokosowego
- 150 ml wody
- 150 ml mleka sojowego (można użyć napoju kokosowego, który nie jest tak gęsty jak mleczko z puszki, chodzi o konsystencję mleka zwykłego)
- 2 budynie śmietankowe
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 50 g oleju kokosowego
- 150 g cukru (użyłam 50 g cukru kokosowego, stąd trochę ciemniejszy kolor masy)

150 ml napoju sojowego/kokosowego + 2 budynie+ 3 żółtka + 3 łyżki mąki kokosowej- razem zmiksować. 

400 ml mleczka kokosowego (cała puszka), 150 ml wody oraz cukier umieścić w garnku. Zagotować. Zmniejszyć ogień i dolewać stopniowo rozpuszczoną mieszankę budyniowo-żółtkową. Na koniec dodać wiórki kokosowe i olej kokosowy. Dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu przez kilka minut nie zapominając o mieszaniu.

Krem przykryć folią dotykając powierzchni. Odstawić do przestudzenia- masa może być letnia, wtedy blaty szybciej skruszeją. 


Mus truskawkowy:

- 250 g dobrego dżemu truskawkowego
- 750 g mrożonych truskawek
- 50 g cukru z prawdziwą wanilią albo ksylitolu/ erytrolu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 ml wody
- 4 łyżeczki agaru

Truskawki rozmrozić. Dodać dżem i słodzidło. Całość zblendować. 
Umieścić w garnku razem z  sokiem z cytryny. Zacząć gotować. 

Do 250 ml wody dodać agar i zagotować. Należy chwilę podgotować, przez ok. 2 minuty. Pamiętać o mieszaniu. 

Do gorącej masy truskawkowej dolać agar i dobrze zmiksować. 

Odstawić, aż trochę ostygnie. Agar szybko tężeje- nawet w temp. pokojowej. 


Składanie:

Na jasny kruchy spód wylać mus truskawkowy. Przykryć ciastem kruchym kakaowym. Następnie krem kokosowy i ostatni blat ciasta jasnego. Polałam ciasto domową polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi.

Polewa czekoladowa- nie pamiętam dokładnych proporcji, ale użyłam kakao, oleju kokosowego, trochę miodu i erytrolu oraz trochę mleka sojowego :)















2 komentarze: