piątek, 21 kwietnia 2017

Sernik wyjątkowy - z czekoladą i malinami




To ciasto to połączenie dwóch pysznych składników - sera i czekolady. Do tego element malin idealnie komponujący się z intensywnością ciasta czekoladowe i delikatnością masy serowej. 


Podczas pieczenia z piekarnika wydobywają się cudowne zapachy. Po wystudzeniu otrzymacie pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe a la brownie, ale nie aż tak ciężkie, przykryte aksamintną i kremową masą serową, no i oczywiście zwieńczone musem malinowym. 


Grzechem byłoby nie wypróbować ;)






Ciasto czekoladowe:

- 100 g oleju kokosowego/masła
- 50 g miodu
- 3 jajka
- 100 g mlecznejczekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 g cukru
- 30 g kakao
-szczypta soli
- garść orzechów ziemnych albo laskowych

Miód, czekoladę gorzka i mleczną, olej należy rozpuścić. Ostudzić-masa może być letnia, ale nie gorąca. Jajka roztrzepać z cukrem. Dolać do masy czekoladowej i zmiksować. Na koniec wsypać mąkę z solą oraz orzechy - wymieszać do połączenia składników.


Masa serowa:

- 850 sera- pół na pół twaróg tłusty i półtłusty
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 200 g cukru ( 100 g trzcinowego, 100 g zwykłego)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 120 g masła

Masło rozpuścić. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Ser należy zmielić. Do masy jajecznej dodać jogurt i ser. Zmiksować. Dosypać budyń i dolać rozpuszczone masło. Wymieszać.


Mus malinowy:

Najlepiej użyć malin z syropu/ nalewki


- 250 g malin + 2 łyżki miodu

Składniki na mus zmiksować.

Formę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto czekoladowe. Na ciasto łyżka po łyżce wykładać masę serową. Na wierzch również za pomocą łyżki nałożyć mus. Następnie zrobić wzorki używając patyczka.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 50 minut. Masa serowa mui być ścięta.

Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz