czwartek, 13 kwietnia 2017

Jogurtowe placuszki biszkoptowe






Niezwykle delikatne, puszyste placuszki w wersji jednoosbowej :) Jutro Wielki Piątek, wiele osób praktykuje wtedy zasadę ścisłego postu, niemniej jednak pożywne śniadanie jest Nam wszystkim potrzebne. Te placuski Was nasycą, ale nie "zapchają", ich lekkość przejdzie w Wasze ciała :)


Jogurtowe placki biszkoptowe:

- 1 jajko - żółtko i białko oddzielni1
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (3 łyżki)
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
- 1/3 szkl. zmielonych płatków owsianych
- 1 płaska łyżka mąki*
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki pr.do pieczeni
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- trochę soku z cytryny- 1 łyżeczka


Białka ubić na sztywno z sokiem z cytryny i solą.
Zmielone płatki wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczeni i sodą. 
Żółtko zmiksować z ksylitolem i jogurtem naturalnym. Dosypać suche składniki. Na koniec w dwóch partiach dodać ubite białko.

Placuszki smażyć na maśle klarowanym - uzyskają cudowny maślany posmak. Delikatnie przewracać na drugą stronę. Kolejne partie można smażyć bez tłuszczu, jednak na początek polecam użyć trochę masła, nie potrzeba dużej ilości :)

Placki u mnie były podane z gruszką, mandarynką, dżemem wiśniowym, posypką z cukru kokosowego i odrobiną polewy kakaowej. 

Cudowne śniadanie!
Zachęcam do zrobienia

*może być jakakolwiek: ryżowa, kukurydziana, orkiszowa- te sprawdzą się najlepiej














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz