środa, 5 kwietnia 2017

Ciasto z batatów - kremowe i pyszne!





Słodkie ziemniaki zwane też batatami to źródło cennych składników odżywczych. Bogate w karetonoidy poprawiają wzrok,a obecny w nich błonnik usprawnia układ trawienny. Oprócz tego bataty są źródłem przeciwutleniaczy, witamin - E, K, czy tych z grupy B. 


Dobra też informacja dla cukrzyków czy osób zwracających uwagę na indeks glikemiczny produktów - słodkie ziemniaki należą do produktów o niskim indeksie, w granicach 55 - węglowodany w nich zawarte nie podnoszą cukru we krwi! Bataty to samo zdrowie- na słodko i słono. 


Gwarantuję, że ciasto z batatów to nowe doznanie kulinarne - to bardzo ciekawy smak, złożony i trochę nawet nieokreślony, ale na pewno wart wypróbowania. 
Ciasto nie zawiera glutenu i laktozy. Jajka oczywiście są, ale sięgajcie po te z wolnego chowu - różnica w jakości, to także różnica w składnikach odżywczych ;)


Ciasto z batatów:

- 450 g ugotowanych i obranych batatów ( u mnie 2 sztuki)
- 2 jajka
- 80 g mąki migdałowej
- 20 g budyniu waniliowego (proszku)
- 100 ml mleka roślinnego
- słodzik, u mnie 1/2 szkl. erytrolu i 1/3 szkl. cukru kokosowego*
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Proszek, sól, mąkę migdałową i budyniową wymieszać ze sobą. 
Bataty zblendować z jajkami, mlekiem i ekstraktem. Dodać słodzik i pozostałe suche składniki. Ponownie zblendować. 

Małą tortownicę (22 cm u mnie) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. 

Osudzić. Na wierzch można dać polewę- u mnie skromna porcja polewy czekoladowej ;) 


* możecie również użyć normalnego cukru, stewii, ksylitolu. W przypadku cukru wystarczą 2/3 szklanki, ksylitolu również. Możecie także użyć 1/3 szklanki syropu ryżowego, kokosowego czy klonowego. Wtedy jednak należy dodać 1/3 szklanki suchych składników - może to być mąka ryżowa, migdałowa czy owsiana. 














2 komentarze:

  1. Z chęcią spróbowałabym takiego ciasta, bo bataty uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bataty. Nie wiedziałam, że można z nich zrobić takie super ciasto! Wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń