czwartek, 27 kwietnia 2017

Ciasto mleczne z galaretką kisielową i gruszką


Coś dla miłośników prostych, owocowych ciast z kakaową nutą. Wypiek na wzór domowegoi tradycyjnego ciasta ucieranego pieczonego przez mamę czy babcię. 


Wzbogacone galaretką z kisielu. Dlaczego z kisielu? Bo galaretka zawiera cukier, a kisiel można kupić bez tego dodatku i dosłodzić zdrowym cukrem, jak miód, ksylitol, czy stewia :)


Ciasto jest wilgotne, ładnie wyrasta, no i jest bardzo smaczne. Do tego robi się je dość szybko :)


Gorąco polecam! :)


Ciasto:

- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki oleju/ rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru/ksylitolu
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- 2 łyżki kakao + 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 3 gruszki

+ kruszonka: 60 g masła, 60 g jogurtu naturalnego, 80 g maki owsianej, 70 g mąki orkiszowej, 1 łyżka miodu, 1/3 szklanki cukru/ksylitolu, szczypta soli

Składniki na kruszonkę zagnieść.

Jajka zmiksować z cukrem/ksylitolem. Dolać mleko i ekstrakt waniliowy. Ponownie zmiksować- krótko.
Mąkę przesiać, dosypać sól i proszek do pieczeni. Dodać do jajek. Na koniec wlać wodę gazowaną.

Gruszki pokroić wg uznania- najlepiej w kostkę albo paski.
Kakao wymieszać z mlekiem

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodać kakao wymieszane z mlekiem. Wymieszać i wylewać stróżką na ciasto waniliowe - zrobić wzorki za pomocą widelca, noża, patyczka. Posypać ciasto delikatnie mąką, ułożyć gruszki i posypać całość kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrznego do 170 stopni i piec przez ok. 45 minut.


Galaretka kisielowa:

- 1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru
- 450 ml wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- słodzik

Kisiel przygotować wg instrukcji na opakowaniu wykorzystując 350 ml wody. W pozostałych 50 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę i dodać do gotującego się kisielu. Dobrze wymieszać. Ostudzić pamiętając o mieszaniu - kisiel może być letni.

Ostudzone ciasto przekroić na pół, wyłożyć kisiel i przykryć górną warstwą ciasta. Odstawić do całkowitego stężenia galaretki kisielowej.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz