niedziela, 19 marca 2017

Krajanka Mleczna z kleistym nadzieniem






Dość dawno nie było przepisu na "prawdziwe", tzn. normalne pełne cukru ciasto. Co prawda tutaj też mała prozdrowotna modyfukacja, ale całość w smaku to prawdziwy słodka rozpusta!!!

Te kostki to typowo amerykański wypiek, inspirowałam się przepisem na "Gooey Butter Cake", czyli ciągnące kleiste ciasto maślane. Bardzo słodkie, mleczne, maślane, ale przy tym też pyszne! Warto wypróbować, bo ten farsz jest naprawdę ciekawy. 

Moja wersja jest również słodka, ale zneutralizowana trochę poprzez dość wytrawny spód. W tym przepisie cukier w masie to składnik niezbędny, to on nadaje odpowiedniej konsystencji nadzieniu. Nadzienie jest serkowo-mleczno-słodkie, ale delikatne zarazem i zrównoważone...

Ta krajanka z pewnością szybko zniknie ze stołu, gwarantuje... ma w sobie coś uzalażniejącego :)




Inspiracja: Gooey Buttercake oraz Betty's Gooey Butter Cake

Spód:

- 2/3 szkl. płatków kukurydzianych
- 150 g mąki owsianej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 80 g masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki syrpu klonowego. 
- szczypta soli

Płatki kukurydziane pokruszyć. 
Mąki przesiać. Dodać pozostałe składniki oprócz płatków. Miksować, aż powstaną mokre okruchy. Dosypać pokruszone płatki i zagnieść. 

Do formy z papierem do pieczenia wyłożyć ciasto- najlepiej wylepić ręką. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania farszu.

Nadzienie:

- 300 g serka kremowego naturalnego
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 70 g masła rozpuszczonego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego


Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ser i mleko. Ponownie zmiksować, krótko do wymieszania składników. Następnie budyń i sól, ponownie zmiksować. 

Faszr wylać na schłodzone ciasto. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez ok. 40 minut. 

Ciasto całkowicie ostudzić. 
Na zimno i na przykład z sosem owocowym będzie smakować genialnie!










7 komentarzy:

  1. Zapowiada się naprawdę ciekawie, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę dobrze! dziś niedziela, więc kalorii nie liczymy. Takie ciacha są, jak najbardziej dopuszczalne. Dziś nic nie musi być fit!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na jaką blachę jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) U mnie to była foremka 26x21 cm. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda trochę jak sernik, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Masz rację, ciasto to jest taką trochę inną odmianą tarty sernikowej :)

      Usuń