sobota, 25 marca 2017

Deser Monte z owocami - wegańskie i bez glutenu!






Deser waniliowo-czekoladowy z owocami, dżemem i kruchym ciastem. Jak dla mnie to taka owocowa wersja deseru Monte - oczywiście w wydaniu bezglutenowym i wegańskim ;)

Nie pomijajcie jednak dodatku cukru kokosowego, syropu ryżowego albo klonowego - bo to one przyjemnie słodzą i dodają smaku. Ponadto ryż jaśminowy jest tutaj szczególnie mile widziany, bo po ugotowaniu jest klejący i idealnie nadaje się do deserów.

Koniecznie zróbcie, a na pewno przekonacie się do zdrowych deserów!


Kruche ciasto:

- 80 g oleju kokosowego
- 30 g syropu klonowego/ryżowego
- 30 g proszku budyniowgo o smaku waniliowym
- 150 g mąki ryżowej
- 40 g mąki owsianej bezglutenowej*
- 1 łyżka erytrolu/ksylitolu**
- 30 ml zimnego mleka roślinnego

Olej kokosowy musi być w temp. pokojowej.
Każdą mąkę przesiać i wymieszać ze sobą. Dodać pozostałe składniki - zmiksować. Gdy ciasto zacznie tworzyć okruszki to zagnieść ręką. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

Ciasto rozwałkować albo wylepić ręką bezpośrednio w formie. Wielkość nie jest istotna bo i tak ciasto będzie kruszone :)

Nakłuć widelcem. Piec w 190 stopniach, aż będzie złociste - u mnie 15 minut.

*można użyć jaglanej albo mąki ziemniaczanej
** albo innego słodzika, np. stewii

Krem czekoladowy:

- 200 g ugotowanego ryżu jaśminowego (będzie to jakieś 70 g surowego)
- 120 ml mleka roślinnego o smaku waniliowym najlepiej
- 1  łyżeczka oleju kokosowego
- 30 g kakao
- 1  łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 30 g syropu ryżowego
- 30 g cukru kokosowego
- 1 łyżka agaru + 100 ml wody

Agar zagotować razem z wodą. 
Ryż zblendować ze wszystkimi składniki na gładki krem. Wstawić do lodówki. 

Krem waniliowy:

- 250 g ugotowanego ryżu jaśminowego (u mnie 80 g surowego)
- 250 ml mleka roślinnego o smaku waniliowego
- 2 łyżki syropu ryżowego/klonowego
- 3 łyżki erytrolu
- 25 g budyniu w proszku + 50 ml mleka
- 1 płaska łyżka agaru + 150 ml wody.

Budyń rozpuścić w 50 ml mleka. 250 ml mleka zagotować z erytrolem i syropem. Dolać rozpuszczony budyń i zagotować. 

Agar wsypać do wody i zagotować, od momentu zagotowania chwilę podgotować cały czas mieszając - max 2 minuty.

Do budyniu dodać ryż oraz agar. Zblendować na gładki krem. Lekko ostudzić. 


Przekładanie:

+ pomarańcza, gruszka oraz dżem wiśniowy

U mnie  najpierw lądował krem waniliowy, następnie owoce i kruche ciasto, krem czekoladowey i dżem, kruche ciasto połamane na kawałki, owoce i na wierzch reszta kremu czekoladowego. Tak naprawdę przekładanie to kwestia gustu :)

Deser jest naprawdę pyszny. Owoce i dżem wspaniale podkręcają smak. Całość jest kremowa, a ciasto kruche nadaje dodatkową strukturę. 
Gorąco polecam!





















1 komentarz:

  1. Same pyszne składniki! Jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń