sobota, 11 marca 2017

Ciacho Zdrowia ;)




Skąd ta nazwa? Bo w tym cieście znajdziecie same super składniki, w tym produkty "superfood", ale w polskim wydaniu - sięgajmy po to, co regionalne :) 

Eksperymentalnie próbuję światowych nowości, ale i tak wolę tańsze produkty, które mimo iż nie mają tak silnego przebicia marketingowego w porównaniu do promowanej super żywności, pod względem składników odżywczych wcale nie odstają ;) 

Krajanka jabłkowa, czy po prostu szarlotka - tego ciasta dotyczy post. Przemyciłam do niej kilka smacznych i zdrowych składników, tak żeby wzbogacić wypiek :)
Ciacho jest bez glutenu i laktozy :)



Ciasto kruche:
forma ok. 20x30 cm

- 1 szkl. mąki ryżowej
- 1/2 szkl. mąki owsianej bezglutenowej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. mąki z ciecierzycy
- 1/3 szkl. siemienia lnianego (ja użyłam złocistego, jest delikatniejsze w smaku)
- 1/3 szkl. mąki migdałowej albo zmielonych orzechów (np. ziemnych)
- 100 g masła klarowanego/oleju kokosowego
- 50 g oleju rzepakowego/ryżowego (o naturalnym smaku)
- 2 żółtka
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
- 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego

do kruszonki:
+ 3 łyżki drobnych płatków owsianych*
+ 1 łyżka masła orzechowego
+ 1 łyżka syropu klonowego

pianka:
+ 2 białka 
+ 1/3 szkl.erytrolu/ksylitolu
+ szczypta soli
+ 1 łyżeczka budyniu waniliowego

* najlepiej krótko zblendować

Masło klarowane i olej rozpuścić, odstawić do wystudzenia.
Wszystkie mąki na ciasto kruche przesiać i wymieszać. Dodać pozostałe składniki razem. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, wystarczy dosypać trochę mąki ryżowej, owsianej albo nawet gryczanej. Podzielić w stosunku 1/3 i 2/3. Większą cześć zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 45 minut. 
Do pozostałej częśći dodać składniki na kruszonkę, czyli płatki owsiane, masło orzechowe i syrop klonowy. Całość wymieszać dłońmi tworząc okruszki. 

Białka ubić na szywno z solą. Dodawać partiami ksylitol/erytrol i miksować. Na koniec budyń i tylko wymieszać. 

Mus jabłkowy:

- 1.5 kg jabłek
- 1.5 łyżeczki cynamonu
- 50 g suszonych moreli niesiarkowanych
- 1 łyżeczka masła klarowanego

Jabłka wydrążyć. Nie obierać. Pokroić w kostkę. Morele również posiekać. 
Na patelni rozpuścić masło i dosypać cynamon, lekko podprażyć. Dodać jabłka. Całość najpierw podprażyć na dość sporym ogniu. Następnie zmniejszyć i dusić, aż jabłka odparują i z częśći powstanie mus, tzn, rozpadną się. Jeśli jabłka nie puszczają za bardzo wody, to po podprażeniu należy odrobinę podlać wodą, po tym powinny zacząć się dusić. Prażenie i duszenie powinno zająć od 20-30 minut w zależności od wielkości patelni. Dodać morele, wymieszać i odstawić do wystudzenia. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód dajemy większą część kruchego ciasta. Posypujemy delikatnie mąką owsianą/jaglaną/ryżową/ziemniaczaną. Wyłożyć jabłka, na to piana z białek. Na wierzch wysypać kruszonkę- może być odrobinę klejąca. 

Szalortkę należy piec w 170 stopniach przez 45-50 minut. 


W tym cieśćie znajdziecie dawkę zdrowych tłuszczy, białka, witamin i węglodowanów. Siemię lniane, migdaly, orzechy, ciecierzyca, cynamon, suszone morele, jabłka- same plusy! :)

Życzę Wam udanego i meeega smacznego weekendu! :D











            

             




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz