czwartek, 9 lutego 2017

Wegański i zdrowy SNICKERS!




Batony prawie idealne! Cudowna przekąska. Przyznam, że masa imitująca nugat ma wspaniałą konsystencję - lekko ciągnącą, jak masa w prawidzwym Snickersie. Wartwa karmelowa też pyszna! Smak orzechowy znajduje się w dwóch postaciach- przede wszystkim zmielone na mąkę orzeszki oraz trochę drobno posiekanych. Zdrowa, wegańska, słodka i mega smaczna przekąska! Wypróbujcie koniecznie :)


Masa "nugatowa":

- 100 g płatków owsianych górskich (mogą być też bezglutenowe)
- 200 ml mleka roślinnego*
- 10 g budyniu waniliowego (proszku)
- 2 łyżki cukru kokosowego **
- 3 łyżki mąki orzechowej***
- 20 g oleju kokosowego

Do garnka wlać 150 ml mleka, wsypać cukier kokosowy oraz płatki owsiane. Dodać też olej kokosowy. Gotować na małym ogniu, aż płatki napęcznieją i wsiąkną cały płyn. Zdjąć z palnika. W pozostałych 50 ml rozpuścić budyń. Wlać do masy owsianej i energicznie wymieszać. Z powrotem umieścić na palniku z bardzo małym gazem. Podgotować chwilę, że budyń straci surowość - cały czas mieszać. Masa powinna byćz zbita i bardzo gęsta, ale też klejąca przy dotykaniu. Odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodać mąkę orzechową. Gotowe nadzienie powinno mieć konsystencję jak na pralinki. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodajcie troszkę więcej mąki orzechowej albo owsianej. 

* polecam migdałowe albo waniliowe
** patrzcie na etykietę przy kupowaniu, żeby nie trafić na cukier palmowy. Ja używam takiego- klik - sklep BioNaturalFit - naprawdę dobre jakościowo produkty.
*** wystarczy zmielić orzeszki ziemne na mąkę

Karmel:

- 100 g daktyli
- szczypta soli
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 2 łyżki drobno posiekanych orzeszów*

Daktyle zalać wrzątkiem i podgotować przez kilka minut, aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić - wodę zostawić. Daktyle zblendować ze szczyptą soli, cukrem kokosowym i odrobiną wody z gotowania-jakieś 3-4 łyżki. 
Dodać orzeszki/

* u mnie bardziej jak krokant,ale polecam zostawić większe kawałki.

Składanie:

+1 tabliczka gorzkiej czekolady

Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Wystarczy naczynie, które nie ma wysokich boków. Na spód wyłożyć całość masy nugatowej, a na wierzch karmel. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli parowej. 

Schłodzoną masę pokroić w kwadraty. Ułożyć na kratce od piekarnika. Na wierzch wylać trochę czekolady i rozprowadzić. Ważne, żeby nie zapomnieć o donej warstwie - wystarczy wysmarować spód czekoladą najlepiej za pomocą pędzelka. Odstawić na kratkę, aż czekolada ponownie stwardnieje. Następnie wstawić do lodówki na 30 minut. 




















7 komentarzy:

  1. Kochaam!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, każdy baton w zdrowej wersji jest świetnym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem bardzo ciekawa tych snickersów, musza być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaintrygował mnie nugat na bazie płatków owsianych

    OdpowiedzUsuń
  5. Czegoś tak pysznego i zarazem zdrowego dawno nie widziałam ;)
    Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń