poniedziałek, 27 lutego 2017

Tartaletka wegańska z karmelizowanymi owocami.





Owoce są jednymi z moich ulubionych dodatków do ciast. Zawsze przywołują namyśl tradycyjne, domowe wypieki. Kruche,ucierane, drożdżowe, rogaliki, ciasteczka. Wszędzie występuje owocowy element. Nawet do ciast z kremem lubię "przemycić" jakiś owoc albo konfiturę czy powidła. 

Ostatnio lubię eksperymentować z wegańskimi przepisami. Tym razem trafiło na półkruche ciasto z karmelizowaną gruszką i nektarynką :) Zapraszam po pyszny przepis - lekko odchudzony i zdrowszy bo bez białego cukru za to syropem ryżowym i mąką owsianą. Smaczna i zdrowa przekąska!


Ciasto:
2 duże foremki na tartaletki

- 30 g proszku budyniowego waniliowego albo śmietankowego
- 20 g orzechów nerkowca
- 60 łyżki mąki owsianej
- 2 łyżki syropu ryżowego - ja mam syrop bio TAKI **
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 20 g oleju kokosowego/oleju rzepakowego
- sczypta soli
- aromat waniliowy

Mleko delikatnie podgrzać z olejem kokosowym i aromatem waniliowym- jeśli używacie oleju w konsystencji płynnej, to wystarczy go dolać po podgrzaniu. Odstawić i dodać syrop ryżowy -  mieszać do rozpuszczenia.

Orzechy nerwkowca i siemię lniane zblendować na mąkę. Najlepiej to zrobić dosypując od razu wszystkie mąki. Wtedy blendowanie jest ławiejsze ze wzgl. na większą ilość składników. Dosypać sól i proszek do pieczenia.

Do mąki wlać płynną mieszankę. Wymieszać za pomocą miksera, a następnie zagnieść. Ciasto powinno być trochę bardziej klejące, niż tradycyjne kruche. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

** syrop ryżowy jest delikatny w smaku i zdrowy. Powstaje z brązowego ryżu i świetnie nadaje się do pieczenia. Do tego tańszy od syropu klonowego, który weganie stosują jako zamiennika miodu.  Syrop ryżowy w przystępnej cenie i bardzo dobrej jakości znajdziecie na stronie Zdrowy Market 24

Owoce:

- 2 gruszki
- 2 nektarynki
- 2 łyżki syropu ryżowego BIOAVENA
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta soli
- 3 łyżki wody

Owoce pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić olej, wodę i syrop ryżowy. Dodać owoce i podsmażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Dodać szczyptę soli i odstawić do przestudzenia.

Pieczenie:

2 foremki wysmarować delikatnie tłuszczem i obsypać mąką/ kaszką/ siemieniem - czym chcecie :)

Foremki wyłożyć ciastem- najlepiej za pomocą ręki. Nałożyć owoce i na wierzch reszta ciasta- u mnie jedna tartaletka z wersją ciasta na wierzchu, druga bez - z reszty zrobiłam ciasteczko. Chciałam po prostu spróbować obu wersji i samego ciasta -jak smakuje ;-)
















3 komentarze:

  1. Ciasto z dodatkiem budyniu na pewno by mi smakowało, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszek budyniowy już na stałe pełni u mnie dodatkową rolę, czyli mąki- idealnie się sprawdza zamiast ziemniaczanej, no i ten waniliowy aromat- polecam :)

      Usuń