piątek, 3 lutego 2017

Rafello - bez laktozy i glutenu.


Kuchnia to wyzwanie i odkrywanie nowych smaków. Czasem ograniczenia okazują się być niezłym stymulatorem kreatywności. Każdy chce jeść smacznie i być usatysfakcjonowanym... tym większa radość, gdy udaje się wyczarować pyszne danie  dla alergików i to takie nieodstające za bardzo od tradycyjnych wypieków.  


Ta wersja rafaello to kwintesencja kokosowo-migdałowego smaku. Pyszne warstwy biszkoptu migdałowego i krem na bazie mleka kokosowego i migdałowego. Ciasto jest lekkie i delikatne. Polecam!


Blaty:

- 3 jajka
- 3 białka
- 80 g cukru pudru
- 80 g mąki migdałowej (zmielone migdały)
- 3 łyżki mąki orkiszowej*
- szczypta soli
- 20 g masła
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3 białka ubić na sztywno z solą. 
3 kolejne białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. 
Do białek z cukrem dodać żółtka i zmiksować. Następnie przesiać mąkę orkiszową, migdałową i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać ubite z solą białka. 

Całą masę wyłożyć na dużą formę - taką od piekarnika. Piec w 200 stopniach przez ok. 10 minut. Ciasto ostudzić i podzielić na 3 częśći. Jeśli nie macie dużej formy upieczcie ciasto w trzech mniejszych foremkach - najlepiej jednocześnie za pomocą termoobiegu. Wtedy temp. 180 stopniach. 

* mąkę orkiszową można zastąpić mąką kukurydzianą/ryżową. Wtedy ciasto jest w pełni bez glutenu.


Krem kokosowo-migdałowy:

- 400 ml mleka migdałowego
- 300 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 3 żółtka
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 50 g masła klarowanego/oleju kokosowego

Mleko migdałowe wymieszać z kokosowym. 500 ml zagotować z cukrem. W 200 ml wymieszać budyń, mąkę i żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Następnie masło/olej. Gotować przez kilka minut na wolnym gazie. Na koniec wiórki kokosowe i wymieszać. Przykryć szczelnie folią i ostudzić. 

Blaty przekładać kremem. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe.

Gotowiutkie, smaczniutkie i idealne dla bezglutenowców i osób nietolerujących laktozę :)













3 komentarze:

  1. Zapisuję to ciasto. :) Jest cudowne!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i pewnie smakuje wyśmienicie ale niestety mąka orkiszowa zawiera gluten.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację! Zapomniałam dodać odnośnik dot. mąki orkiszowej, dzięki za uwagę :)

      Usuń