środa, 22 lutego 2017

Moringa - to drzewo leczy chyba wszystko!




Cześć! Dzięki współpracy ze sklepem Zdrowy Market 24 miałam okazję wypróbować coś całkiem dla mnie nowego, ale niezwykle zdrowego. Ten produkt jest wyjątkowy...przeczytajcie tekst, a na pewno zainteresujecie tym ziołem ;)


Ajurweda nazywana jest matką medycyny, której początki sięgają starożytności. Do dziś zasady tego hinduskiego systemu lecznictwa są przez wielu stosowane. Jeśli medycyna ajurwedyjska przetrwała tak dużą próbę czasu, to rzeczywiście musi być w niej coś wyjątkowego. Założeniem ajurwedy jest życie w harmonii i zdrowiu. W diecie ajurwedyjskiej znajdziecie wiele ziół oraz przypraw. Do tego dochodzą zabiegi oczyszczające ciało i umysł.

Nie wątpcie w siłę tego systemu. Jeśli przyjrzeć się produktom sotosowanym przez ludzi żywiących się według zasad ajurwedy, nie zabraknie tam kurkumy, imbiru, kminu indyjskiego oraz.... MORINGI - więcej TUTAJ

Szpinak, zielona herbata, czosnek, jagody goi - wszystkie te produkty należą do grupy superfood, czyli tej szczególnie zdrowej dla naszego organizmu. Posiadają one duże stężenia odpowiednich minerałów czy witamin....

Ale co powiecie na produkt, który zawiera w sobie wszystko, co najlepsze z tych produktów razem wzięte i do tego stężenie tych składników jest niezwykle wysokie? Moringa, drzewo życia czy drzewo chrzanowe....Ta rosnąca w Azji, zwłaszcza u podnóży Himalajów roślina jest produktem niezwykłym. Wykorzystuje się niemalże wszystko- korę, liście, nasiona, żywicę, czy nawet korzeń. Sposoby spożywania są bardzo różne - można zrobić napar, posypywać potrawę suszonymi liścmi, korę można rzuć, a korzeń zajadać.

Należy w tym miejscu jednak zaznaczyć, że drzewo to pomimo swojej wspaniałości nie jest przeznaczone dla kobiet w ciąży.

Dlaczego warto sięgnąć po Moringę?

- zawiera kilakrotnie więcej żelaza od szpinaku
- posiada silniejsze działanie antyoksydacyjne od zielonej herbaty, więc herbata z Moringi jest idealna na pozbycie się wolnych rodników.
- zawiera więcej wapnia od mleka
- ma więcej witaminy C niż pomarańcze.
- pomaga leczyć obrzęki
- działa przeciwzapalnie
- wspomaga pracę wątroby, jelit i żołądka
- dzięki dużemu stężeniu wapnia wspomaga kości
- pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi
- wydłuża młodość skóry spowalniając procesy starzenia
- źródło błonnika, witamin z grupy B, witamy A, E oraz sód, potas, czy magnez

Starożytna medycyna ajurwedeńska, w której Moringa pełni szczególną rolę, twierdzi, iż roślina ta pomaga w walce z ponad 300 chorobami!!!

Mogę stwierdzić tylko tyle, że ta herbata mnie urzekła. Jestem fanką naturalnych metod leczenia, a raczej zapobiegania. W ziołach i roślinnach tkwi siła, z której należy korzystać. Wiem, że Moringa - napar z liści czy po prostu posypka zagoszczą w mojej kuchni na stałe. Herbata z moringi jest bardzo delikatna i lekka, nie posiada intensywnego smaku, co uważam jest jej atutem. Ten produkt to prawdziwa bomba witaminowa dodająca energii i pomagająca w różnego rodzaju schodzeniach.

Liście moringi oraz proszek znajdziecie tutaj ---> ZdrowyMarket24





3 komentarze:

  1. Ciekawa jestem tego dodatku, może kiedyś przy okazji zakupów ją zauważę i dodam do koszyka, bo właściwości bardzo na plus ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do superfood podchodzą generalnie z rezerwą, zwłaszcza do tych droższych, wolę sięgać po polskie odpowiedniki, jednak moringa naprawdę zwróciła moją uwagę, jej właściwości są żadne spotykane ;) Polecam Ci spróbować albo herbatkę albo proszek :)

      Usuń
  2. W jakich dawkach jest porównanie że moringa zawiera więcej wapnia od mleka? 100 gram? Kubek? Szklanka?

    OdpowiedzUsuń