poniedziałek, 13 lutego 2017

Batony "Bounty" - wegańskie





Brak piekarnika? Żaden problem...ochota na słodycze, ale dieta? Ponownie żaden problem. Jakieś nietolerancje, ochota na nowe smaki, chęć do zrobienia czegoś domowego, ale zarazem zdrowego? Jeśli tak, to ten przepis dla Was. Pyszne, treściwe batony na bazie kaszy jaglanej, której w ogóle nie czuć. Bounty z dodatkiem mąki migdałowej czyni te batony bezlgutenowymi, a oprócz tego są też wegańskie. Pyszota! Polecam :)



Bounty:

- 100 g kaszy jaglanej surowej
- 130 ml mleka roślinnego
- 4 łyżki erytrolu/ 2 cukru kokosowego
- 40 g zmielonych migdałów
- 60 g wiórków kokosowych

Kaszę ugotować na sypko na wodzie ze szczyptą soli. Ostudzić. 
Dolać mleko i dosypać cukier kokosowy/erytrol. 
Masę zblendować. Dosypać wiórki i zmielone migdały. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ze  schłodzonej masy formować batony- kształt generalnie dowolny.. 

100 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli parowej. 

Batony ułożyć na kratce i polać czekoladą. Batony też możn ułożyć na widelcu i moczyć w czekoladzie.. Odstawić do lodówki na 30 minut. 

Prosto, zdrowo i naprawdę smacznie!














1 komentarz:

  1. Przymierzam się dosc długo do takich na bazie kaszy jaglanej i mam nadzieję, że w końcu zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń